Kiss Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nemrégen vettem kézhez Aranyosapáti község 133 lakosának hozzám küldött panaszlevelét. Aranyosapáti szaporítja azon települések hosszú sorát, amelyek polgárai - utolsó stációként - választott képviselõktõl várnák sérelmük orvoslását. A panasz lényege, hogy a végelszámolással megszüntetett termelõszövetkezet értékesített vagyonából egyetlenegy fillérrel sem részesedtek.

A szövetkezeti törvény 91. § (1) bekezdése egyértelmûen kimondja, hogy a tagokat és a nem tag üzletrész-tulajdonosokat csak a hitelezõk kielégítése, a végelszámolás befejezése után fennmaradó vagyoni eszközök illetik meg. A végelszámolás idõtartama azonban a '91. évi II. törvényben nincs meghatározva. Ez lehetõvé teszi a végelszámolás elhúzását, a megmaradt vagyon kevesek általi felélését, a tagok és nem tag üzletrész-tulajdonosok üzletrészének teljes elértéktelenedését.

Aranyosapátiban a tagok - vezetõik sürgetésére - kiléptek a szövetkezetbõl, ettõl kezdve a vagyon feletti rendelkezési joguk megszûnt. Így a folyamatos vagyonvesztésbõl származó káruk megtérítését senkitõl sem várhatják. Levelükben azt írják, hogy egy szûk kör meggazdagodott, a többségnek pedig semmi sem jutott a vagyonból, csak a föld, amit kimértek rájuk - mûveljék, ha tudják.

Kérdésem: hol kereshetnek törvényes felülvizsgálatot azok, akiknek se pénzük, se pozíciójuk, se erõs képviseletük nincs érdekeik védelmére? (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage