Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elektronikus média az elmúlt fél évszázadban hadsereg és fegyverek nélkül nagyhatalom lett, mert milliók véleményét formálja, sõt az ifjúság nevelését is befolyásolja. A tárgyilagos, jó szellemû mûsorok építõek, az elfogultak kárt okoznak. Ha egy rádió vagy televízió magánvállalkozás, akkor a törvény keretein belül szabadon gazdálkodnak, de ha, mint a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, közszolgálati intézmény, akkor nem lehet, hogy kiszolgálják akár a kormányt, akár az ellenzéket, csakis a közérdeket. Világos, hogy a miniszterelnök úr a rádió és televízió elnökének gyors kinevezésével, illetve elõterjesztésével azt akarta elérni, hogy stabilizáció legyen.

(15.10)

Ehelyett jelenleg a Magyar Televízióban foglalkoztatási bizonytalanság és zûrzavar uralkodik. A televízió programjában a hírszolgálatnak egyszerûen nincs jó, korszerû stratégiája, az esti mûsorból hiányzik a vidéki Magyarország élete, a belpolitikai mûsorok szinte eltûntek, s a gazdasági helyzetünk alakulását segítõ mûsorok is hiányoznak. Miközben a televízió alkalmazottainak jelentõs része hosszú évek tisztességes munkája után feszültségben, félelemben, sõt emberi méltóságában megalázva dolgozik, kialakult egy szûk hatalmi kör, amely arrogánsan, fennhéjázóan intézkedik. Miközben a kiadások csökkentése is érvényben van, egyes kiváltságosak jövedelme tehetségükön és eredményükön messze túlhalad.

Ezért kérdezem a miniszter urat, mivel a televízió elnökét a miniszterelnök úr terjesztette föl a köztársasági elnök úrhoz kinevezésre, van-e felelõssége a televíziónál eluralkodott, nyugodt munkára alkalmatlan helyzetért?

Másodszor: helyes-e, hogy a Magyar Televíziónál - miközben a közszolgálati dolgozók munkalehetõségét és így a reáljövedelmét is csökkentik - egyesek a közpénzekbõl aránytalanul nagy személyi jövedelmet élveznek?

A harmadik: mivel a kormány várhatóan márciusban beterjeszti a médiatörvényt, helyesnek tartja-e, hogy addig ne történjenek olyan szervezeti és személyi változások, amelyek kész helyzetet teremtenek? Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage