Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A miniszterelnök úr engem bízott meg, hogy a kormány nevében válaszoljak a képviselõ úrnak a televízióval kapcsolatos interpellációjára. Ez a gesztus nyilvánvalóan azt jelzi, hogy bár a Magyar Televízió az elõzõ kormány által hivatkozott 1974-es hírhedt minisztertanácsi rendelet értelmében kormányfelügyelet alatt állt, de ez a kormány a közvetlen beavatkozás, irányítás és ellenõrzés jogát nem kívánja gyakorolni.

Az 1070/1994. évi kormányhatározat a mûvelõdési és közoktatási miniszter hatásköréül szabta a Magyar Televízió és a Magyar Rádió költségvetésével kapcsolatos szervezési, beszámolási, információszolgáltatási és ellenõrzési kötelezettséget és jogot, valamint az igazságügy-miniszterrel közösen felelõs vagyok a rádióról és televízióról szóló törvényjavaslat elõkészítéséért. Ennyi és nem több tehát a mûvelõdési miniszter hatásköre a közszolgálati médiák vonatkozásában.

A törvény elõkészítésével kapcsolatos feladatunknak eleget is tettünk: a médiatörvény-tervezet elkészült, s remélhetõleg a sikeres közigazgatási egyeztetési folyamat eredményeként még ebben az évben a kormány, illetve a parlament elé kerülhet. E törvény véleményem szerint kielégítõen fogja szabályozni a hatásköröket, a jogokat és feladatokat, a közszolgálatiság fogalmát, az ebbõl eredõ kötelezettségeket, s lehetõség szerint rendezni fogja az évek óta tartó feszültséget kormány és médiumok között, valamint médiumokon belül.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény elfogadásáig tehát csak információszolgáltatási kötelezettségemnek tehetek eleget, hiszen az egész kormány így kívánja felfogni a közszolgálati médiumokkal kapcsolatos hatáskörét.

Képviselõ úr kérdéseire az alábbi válaszokat tudom adni:

A Magyar Televíziónál lévõ esetleges nyugtalan helyzetért elsõsorban a törvény hiánya a felelõs. Ezt a helyzetet a mostani kormány elõdje mulasztásaként örökölte. A jelenlegi kormány tehát nem - az ön kifejezésével élve - a nyugodt munkára alkalmatlan helyzet elõidézéséért, hanem mielõbbi megszüntetéséért felelõs, amit a médiatörvény elõkészítésével és benyújtásával kívánunk megtenni.

Másodszor: Horváth Ádám elnök úrtól kapott információim alapján a Magyar Televízió vezetõinek fizetése arányaiban megfelel a Duna TV vezetõi illetményének, illetve a hasonló, sok milliárddal gazdálkodó intézmények vezetõi bérének. Az arányosságokat, illetve aránytalanságokat tehát ehhez a szemponthoz méltányos és igazságos mérni.

Harmadszor pedig: a médiatörvény tervezetét remélhetõleg rövid idõn belül elõterjesztjük. Addig nem tartom sem okosnak, sem célszerûnek olyan szervezeti és személyi változások meghozatalát, amelyek kész helyzetet teremtenek, viszont a TV felelõs vezetõi az általuk helyesnek tartott döntéseket meg kell, hogy hozzák. Köszönöm szépen a figyelmüket. Kérem képviselõ úrtól válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage