Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmüvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Emlékeztetem arra, hogy az elõzõ kormány alatt ez év végéig, határozott idõre kötötték a falugazdászokkal a szerzõdéseket; a bizonytalanság fõ forrása már az indulás pillanatában megszületett. Ezt ne rajtam kérje számon. Mi ugyanis a kistermelõk érdekében egy hatékony, stabil szaktanácsadási rendszer kialakításán dolgozunk. A jelenlegi falugazdászok közül sokan tisztességgel, becsülettel végzik a dolgukat, mégis sorozatosan kapjuk a jogos panaszokat a képviselõ urak interpellációjában és levelekben is, például a földkiadó bizottságokról, a kárpótlási, a meliorációs költségek elszámolásairól, a rossz termelõi szerzõdésekrõl, amelyek bizonyítják, hogy ez a rendszer nem oldotta meg még a legégetõbb gondokat sem.

Meggyõzõdésünk, hogy hatékony szaktanácsadási rendszerre van szükségük a termelõknek, nekünk pedig a szükséget egyeztetnünk kell anyagi lehetõségeinkkel. Ha a parlament elfogadja a költségvetést, elvileg akkor is csak alig több mint fele összeg áll rendelkezésre a falugazdász-hálózat anyagi fenntartására. Másrészt, mint minden intézménynél, itt is jól és kevésbé jól, vagy rosszul teljesítõ falugazdászokkal állunk szemben.

A fentiekbõl adódóan a jelenlegi közel 800 falugazdászt nem tudjuk fenntartani, és sokak esetében a szerzõdés meghosszabbítása nem is indokolt. Az önök által alkotott szabályokból adódóan decemberben felmondtuk valamennyi falugazdász szerzõdését. Akiket megtartunk, azokkal új szerzõdést kötünk, a feladatok oldaláról jobban meghatározva tevékenységüket - az agrárkamarákkal szorosan együttmûködve. Lehetõséget teremtünk arra, hogy az önkormányzatok is nagyobb szerepet vállaljanak a falugazdász-hálózat mûködtetésében. Amennyiben vállalják a költségek felét, úgy mi vállaljuk a másik felét, ha alkalmazni kívánnak falugazdászt - a kamarai mezõgazdasági bizottságokkal egyetértésben.

Az általunk száz százalékban finanszírozott és az önkormányzatokkal karöltve alkalmazott falugazdászok száma elérheti a jelenlegit. Távlatosan pedig meggyõzõdésünk, hogy szakmai, de pénzügyi irányításuk is átkerül a leendõ agrárkamarákhoz, remélve ettõl azt, hogy a tisztán hatósági szerepkör ötvözõdni fog a kamarában megtestesülõ értékekkel. A részletekrõl a költségvetés elfogadása után azonnal döntünk. Tisztelt Országgyûlés, kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage