Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az állami támogatást nem kell a vevõnek megfizetnie, de a meliorációs költségek e feletti részét igen. Ezt a szövetkezeti tagok annak idején saját pénzükbõl állták. Nem tervezzük ennek az eltörlését, nem is lenne igazságos.

Az aranykorona-értékben ki nem fejezett értéknövekedés elszámolásának rendjét a kárpótlásról és a földkiadó bizottságokról szóló törvények szabályozzák.

(15.30)

Mivel ez mégis nagyon sok embernek jelent gondot, elmondom, mi a teendõ ilyen vitás esetekben. Akkor, ha a kárpótlási árverésen megszerzett föld új tulajdonosa túlzottnak tartja a melioráció és a mezei leltár címén a nagyüzem által közölt összeget, forduljon a megyei kárrendezési hivatalhoz. A hivatal ellenõrzi és megállapítja az általa helyesnek tartott új összeget. Ha ezt az új összeget az új tulajdonos, vagy pedig a nagyüzem nem fogadja el, akkor, sajnos, e törvények alapján nincs más mód, mint bíróságra bízni a végsõ döntést.

Ha a szövetkezeti földtulajdon-részarány kiadása esetén alakul ki ilyen vita, akkor az új tulajdonos kérésével forduljon a földkiadó bizottsághoz. A földkiadó bizottság szakhatóság bevonásával ellenõrzi és megállapítja az új vagy az általa helyesnek tartott összeget. Ha ezt a nagyüzem vagy az új tulajdonos nem fogadja el, akkor sajnos ismét a bírósághoz kell fordulniuk jogorvoslatért.

Ezeknek az összegeknek az eltörlésére lehetõséget nem látok, ingyenes vagyonátadást ebben az esetben sem támogathatunk.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage