Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A határátkelõhelyek és a hozzá vezetõ utak fejlesztésének üteme - számos megtett intézkedésünk ellenére - sem tud lépést tartani az örvendetesen növekvõ forgalmi igényekkel.

Ugyanakkor vannak jelentõs eredményeink. A képviselõ úr által is említett négy határátkelõhelyhez vezetõ út a közelmúltban 650 millió forint értékben megvalósult. A PHARE-segély és a költségvetési forrás felhasználásával megkezdõdött, illetve a közeljövõben indítható a nagylaki, ártándi, gyulai, záhonyi, valamint a rábafüzesi, a rédicsi és a rajkai határátkelõhelyek bõvítése. Ezek rendkívül költségigényes, ám elkerülhetetlenül szükséges beruházások. Mint képviselõ úr láthatja, igen-igen széles, már-már az ország teherbíróképességét meghaladó határátkelõhelyi programot vállaltunk fel.

A következõ két évben az e célra fordítható költségvetési keret és a PHARE- segély együttes értéke megközelíti a 6 milliárd forintot és ezáltal a legforgalmasabb átkelõhelyek feszítõ problémáit tudjuk orvosolni.

Tájékoztatom a Házat, hogy az elmúlt hónapban aláírt egyezmény keretében sikerült az Európai Unióval több évre szóló PHARE-segélyprogramot indítani. Ez a számunkra határátkelõhely- és közlekedésfejlesztési célokra két év alatt összesen 12,5 millió ECU-t biztosít, melynek kiegészítésére szükséges költségvetési forrás csak a jövõ évben 1,8 milliárd forint nagyságrendû.

A sürgetõen megoldandó fejlesztési feladatok sajnos egyszerre jelentkeznek meglévõ határátkelõhelyeinken, nem is beszélve a jogos társadalmi igényrõl az új kishatár-átkelõhelyek megnyitása érdekében.

Az illetékes társminisztériumokkal együtt minden forrásszerzési lehetõséget igyekszünk kihasználni és a jövõben is ezt kívánjuk tenni. Tény, hogy a legforgalmasabb horvátországi kapu, a letenyei határátkelõhely forgalma folyamatosan növekszik. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a letenyei forgalomban jelentkezõ fennakadás általában idõszakos, leginkább hétvégeken, a képviselõ úr által is említett bevásárló turizmus idõszakával egybeesõ napokon tapasztalható.

Véleményem szerint ezért a probléma megoldására elsõsorban azokat a lehetõségeket kell keresni, amelyek a teherforgalom határon történõ átléptetésének gyorsítását eredményezik. Ennek vizsgálatát a legrövidebb idõn belül ismételten elrendelem. Letenyéhez a forgalom túlnyomó része az M7-esen és ma még sajnos a 7-es fõúton át vezet. Az M7-es autópálya megvalósítása érdekében komoly lépéseket tettünk, kiépítése természetesen a határ térségében is egy csapásra megoldaná a forgalmi problémákat. Ez azonban csak hosszú távon lehetséges.

(15.40)

A koncesszióba adás érdekében meghirdetett nemzetközi tárgyalás folyamatban van, annak elõminõsítõ szakaszát befejeztük.

A fõ kérdés, hogy megkapja-e a következõ évek során az M7-es projektje a koncesszióba adáshoz elengedhetetlenül szükséges állami támogatást. Jelezni szeretném, hogy az Útalap jelenleg körvonalazódó '95. évi pénzügyi lehetõségei újabb munkák elindításához nem elegendõek, sõt a már megkezdett munkák leállítása is fenyeget, halasztásukat mérlegelni kell, mivel azok finanszírozási feltételei - az Útalap reálértékének csökkenése miatt - nincsenek biztosítva. Már csak ezért is kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy az Útalap további csökenésének elkerülése érdekében legalább a kormány által elfogadott módosító javaslatokat szíveskedjenek szavazataikkal támogatni.

Úgy ítéljük meg, hogy az országhatárt Letenyén átlépõ forgalom érdekében a jelenlegi legsürgetõbb feladat a 7-es számú fõút Nagykanizsa-országhatár közötti szakasza állapotának javítása, amit 1995-ben mindenképpen meg kívánunk kezdeni - ahogy ezt legutóbbi kanizsai látogatásom során személyesen is megígértem -, a tótszerdahelyi csomópont átépítését pedig végre kívánjuk hajtani.

Ami a képviselõ úr által felvetett határátkelõhely elõtti kamionsáv megépítését illeti: mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az ehhez szükséges fejlesztési forrást mielõbb biztosíthassuk, beleértve a PHARE-segély igénybevétele lehetõségének ismételt felülvizsgálatát. A végrehajtás idõpontjának megjelölésére azonban csak a '95. évi forráslehetõségek konkrét ismeretében vállalkozhatunk, elismerve, hogy a felsorolt sok-sok határárkelõhelyi feladaton belül lehetõleg ezt is mielõbb meg kell oldani.

Kérem tisztelt képviselõ urat és az Országgyûlést, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage