Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Nem volt pontos, elnök úr a megjelölés. A pontos megjelölés az volt, hogy: "Lupis továbbra is lop is?" (Derültség.)

Tisztelt Legfõbb Ügyész Úr! A Független Kisgazdapárt szomorúan tapasztalja, hogy a Lupis Brókerház az ország szeme láttára tovább folytatja és tovább folytathatja a lakosság körében hatalmas felháborodást kiváltó üzelmeit.

Mint ismeretes, 1993 decemberében 811 millió forint összeget helyezett el a Honvédelmi Minisztérium a Lupis Brókerháznál, nyilvánvalóan abból a célból, hogy a pénz biztonságban legyen és megfelelõ hozamot, kamatot hozzon a tárcának. Ez év februárjában a brókerház - tartós fizetésképtelenségre hivatkozva - csõdeljárást kezdeményezett a hitelezõk bevonásával. A hitelezõk egyetértésével fizetési haladékot kapott.

Tekintettel arra, hogy a brókerház a meghosszabbított határidõre sem tudta tartozását kiegyenlíteni, illetve a szerzõdésben vállalt kincstárjegyeket sem bocsátotta a tárca rendelkezésére, a minisztérium vezetése büntetõfeljelentést tett a csalókkal szemben. Természetesen a 811 millió forintból egy fillér sem folyt vissza a minisztériumhoz.

Ez év májusában a Terézvárosi Önkormányzat 227 millió forintot kitevõ értékpapírjából 150 millió összegû értékpapírt helyezett el a Lupis Brókerházon keresztül. Természetesen az Ybl Bank, ahova az értékpapírok nagy részét elhelyezték, idõközben csõdbe ment. A fennmaradó 77 milliót ugyancsak a brókercégnek adták át kamatozásra. A vizsgálat során kiderült, hogy ezen összeget a polgármesteri hivatal a brókerházon keresztül váltóhitel formájában magánvállalkozóknak adta ki.

A revizori vizsgálati jelentés tanúsága szerint 1992 áprilisában az éppen felfüggesztés alatt álló polgármester 40 millióról szóló utalványról és 46 millió forint váltóvételrõl írt alá megbízási szerzõdést a Lupis Brókerházzal. A váltó és az átutalási szerzõdések azóta sem kerültek elõ.

Miután a hatalmas összeget elvesztõ önkormányzat szintén feljelentést tett az ügyészségnél a Lupis Brókerház ellen, a legfõbb ügyész úrtól az alábbiakat kérdezem:

1. Mit tett az ügyészség a bûncselekmény-sorozat felfedezése óta az ügy gyors, hatékony felderítése érdekében?

2. Megvizsgálta-e és milyen eredménnyel, hogy a brókerház a felvett összegeket mire és hová, illetve milyen összegekben használta fel, valamint mennyi a felvett és a felhasznált összeg különbözete, hová lett a különbözet?

3. A feltehetõen széles körû ügyészi feltáró munka során kik ellen történt vádemelés?

4. Az ügyben történt-e õrizetbevétel vagy letartóztatás, amelynek alapján súlyos büntetés kiszabása várható.

5. Lupis József szabadlábon van-e, illetve hol tartózkodik?

6. Megvizsgálták-e, hogy a brókerházat a törvényes követelményeknek megfelelõen hozták-e létre és azoknak megfelelõen mûködött-e?

7. Lupis József rendelkezik-e magyar állampolgársággal vagy kettõs állampolgárságú, esetleg csak tartózkodási engedéllyel rendelkezik?

És utoljára: amennyiben vádemelés történt, a bíróság kitûzte-e már a tárgyalást? Köszönöm. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage