Györgyi Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfõbb ügyész: Elnök Úr! Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az itt elhangzott nyolc kérdés egy folyamatban lévõ bûnügyre és annak gyanúsítottjára vonatkozik - ezt kérem figyelembe venni! Az eljárás elrendelésérõl annak idején a tömegtájékoztatási eszközök részletesen tudósítottak.

A fokozott érdeklõdést két körülmény váltotta ki: egyrészt az ügyben sértettek fõhatóságok és intézmények - HM, BM, MÁV s a többi -, másrészt pedig az, hogy a Lupis Brókerház Részvénytársaság megalakulásától kezdve fontos szereplõje volt a honi tõkepiacnak, alapító tagja a Budapesti Értéktõzsdének, és a tõzsde forgalmát tekintve a három legaktívabb értékpapír-forgalmazó között szerepelt. Az ügybõl bûnügy lett számos sértettel, bonyolult tényállással. A benyújtás elõtt álló vádirat több mint húsz oldalon írja le a tényállást. A kérdésekre azok sorrendjében válaszolok.

Az elsõre: ebben az ügyben a rendõrség, az Országos Rendõr-fõkapitányság vizsgálati osztálya nyomozott. Az ügyészség a nyomozást fokozott figyelemmel kisérte, a nyomozás során a nyomozó hatóság a törvénynek megfelelõen járt el.

A nyomozás adatai szerint - és itt kapcsolódom a második kérdéshez - a részvénytársaság 1991-tõl fokozatosan romló likviditási helyzetbe került, anyagi helyzete megrendült. 1991-ben a likviditási mutató 0,96; '92-ben 0,78; '93-ban 0,22 - ez magáért beszél. Ez a helyzet elõnytelennek bizonyult gazdasági döntések sorozata folytán állt elõ. A veszteséges mûködéshez kötõdõ kamatterhek miatt is egyre nõtt a részvénytársaság adóssága, azt maga elõtt görgetve jutott el a fizetésképtelenséghez. A vádirat ezt a folyamatot és az ennek feltartóztatása érdekében tett - egyébként sikertelen és számos esetben jogellenes - tranzakciót részletesen leírja.

A harmadik kérdéshez: a rendõrség a nyomozást befejezte, az ügy iratait megküldte az ügyészségnek. Vádemelésre Lupis Józseffel szemben fog sor kerülni több bûncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt. Mivel a vádirat nincs benyújtva, nem szeretném a televízión keresztül ismertetni annak tartalmát. A vádiratot a Fõvárosi Fõügyészség a Fõvárosi Bírósághoz fogja benyújtani ez év december 23-áig. A vádirat késõbb készült el, mint szerettem volna, mert elkészítését késleltette a terjedelmes nyomozati anyag, a bonyolult tényállás és az ügyben felmerült több újszerû jogértelmezési kérdés - utalok arra, hogy szóba jön a csõdbûntett kérdése. Lupis Józsefen kívül más személy - a nyomozás adatai szerint - bûncselekmény elkövetésével alaposan nem gyanúsítható, így a sértetti pozíciókban lévõ hatóságok és intézmények alkalmazottai az ügyben gyanúsítottként nem szerepelnek.

A negyedik kérdésre: az ügyben õrizetbevételre, elõzetes letartóztatásra nem került sor. Lupis József - védõje társaságában - önként jelent meg a rendõrségen, önmagát terhelõ bejelentést tett, a nyomozás során feltáró jellegû vallomást tett, a bizonyítékokat rendelkezésre bocsátotta. Az elõzetes letartóztatás indítványozására a Fõvárosi Fõügyészség törvényes okot nem látott.

Az ötödik kérdésre: Lupis József ezért szabadlábon van, állandó, bejelentett lakásán tartózkodik.

A hatodik kérdésre: a részvénytársaságot a Fõvárosi Bíróság mint cégbíróság szabályszerûen bejegyezte, tevékenységéhez az Állami Értékpapír-felügyelettõl, illetve az Állami Bankfelügyelettõl megkapta a szükséges engedélyeket.

A hetedik kérdésre: Lupis József magyar állampolgár, nem kettõs állampolgár. Útlevelét, amelyet a bejelentés alkalmával a hatóságnak átadott, a Belügyminisztérium adatfeldolgozó hivatala õrzi.

A nyolcadik kérdésre: a tárgyalás kitûzésére a vádirat benyújtását követõen kerülhet sor.

(15.50)

Ez utóbbira, mint jeleztem, e hónap 23-áig sor fog kerülni. Kérem a képviselõ urat és a tisztelt Országgyûlést, hogy válaszomat szíveskedjenek elfogadni. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage