Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Igen tisztelt Miniszter Asszony! A foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint a Foglalkoztatási Alap segíti elõ a tartósan munkanélküliek és a pályakezdõ munkanélküliek munkába állítását, azzal a technikai megoldással, hogy kedvezményt ad azoknak a vállalkozóknak, akik a tartósan munkanélkülieket és a pályakezdõ munkanélkülieket munkába állítják.

A Békesi-féle pénzelvonás azonban jelentõsen megrövidítette a Foglalkoztatási Alapot. Hogy érzékelhetõvé tegyem: '94-ben erre a célra 21 milliárd forint összes keret állt rendelkezésre, de ezt 3 milliárd forinttal megrövidítették, maradt tehát 18 milliárd. Ezt az érvágást végül is elsõsorban a budapesti képzési program szenvedi el, '95-re nézve pedig tovább rövidítették az ekként már '94-ben 21-rõl 18 milliárdra csökkent összeget, 9 milliárd forintra, tehát a töredékébõl kell ellátni - még a '94-es induló 21 milliárd forinthoz képest is - a Foglalkoztatási Alapot, ami nyilvánvalóan lehetetlen.

Ennek következményeként elõállt egy olyan helyzet, hogy most nincs pénze az alapnak: legjobb tudomásunk szerint az idei már rég elfogyott, tehát hiába megy a vállalkozó, hiába megy a tartósan munkanélküli vagy a pályakezdõ munkanélküli a Foglalkoztatási Alaphoz, ott már nem tudnak részükre semmit sem biztosítani, ennek következtében igen jelentõsen megemelkedik majd a munkanélküliek száma.

Kérdezem ezért az igen tisztelt miniszter asszonytól, hogy hol fedezi ön fel ebben a módszerben az önök által oly sokat hangoztatott szociális érzékenységet, és miért a szerencsétlen munkanélkülieken spórolnak ilyen módon, miért nem a saját házuk táján? Ezek lennének a kérdéseim, várom igen tisztelt miniszter asszony válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage