Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megköszönöm dr. Csiha Judit államtitkár asszonynak az elhangzott együttes zárszót.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat. A kiegészítõ ajánlás 1. pontja az ajánlás 2. pontjában lévõ módosító javaslat pontosított változata. Ezért az ajánlás 2. pontjáról nem szavazunk, figyelemmel arra is, hogy az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását megváltoztatta, és így a módosító indítványnak nincs kellõ bizottsági támogatottsága.

A kiegészítõ ajánlás 3. pontja bizottsági állásfoglalást tartalmaz, így errõl sem határozunk.

Most tehát a T/153/12. számú ajánlás 10., 14. pontjait, továbbá a T/153/15. számú kiegészítõ ajánlás 1. és 2. pontjában lévõ módosító javaslatot teszem fel szavazásra. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 11. pontjában lévõ javaslatok elfogadását. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 206 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk. Arra figyelemmel, hogy az államtitkár asszony ezt a zárszóban is ismertette, illetõleg levélben errõl tájékoztatta a frakcióvezetõket is, külön még egyszer, egyenként nem ismétlem meg, hogy ezeket a javaslatokat az elõterjesztõ nem támogatja.

Az ajánlás 1. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 148/A §-ának módosítását javasolja. A javaslat szövegpontosításra irányul. Az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 34 igen szavazattal, 163 ellenszavazattal, 17 tartózkodás mellett nem támogatta.

(18.10)

A 3. pontban Németh Zsolt a 20. §-ban a törvény 383. §-a (1) bekezdésének 1. pontja b) alpontjának elhagyását javasolja, amelyben az elõzetes letartóztatásért és az ideiglenes kényszergyógykezelésért járó kártalanítás feltételeit kívánja a törvényjavaslattól eltérõen megállapítani. A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatot, figyelemmel a megjegyzésben foglaltakra is. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 33 igen szavazattal, 168 ellenszavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 4. pontban Sepsey Tamás a 20. §-ban a törvény 383. § (3) bekezdése a), b) pontjának elhagyását, c) pontjának módosítását javasolja. Lényege: a kártalanítás kizárásának eseteit kívánja tovább szûkíteni. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az 5. és a 6. pontban lévõ indítványt. A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 33 szavazattal, 170 ellenszavazattal, 16 tartózkodással nem fogadta el.

Az 5. és a 6. pontban Németh Zsolt a 20. §-ban a törvény 383. § (3) bekezdése a) és b) pontjának módosításának javasolja, melyben a kártalanítás kizárásának eseteit kívánja a törvényjavaslattól eltérõen megállapítani. Az emberi jogi bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 35 szavazattal, 172 ellenszavazattal, 10 tartózkodással nem fogadta el.

A 7. és a 8. pontban lévõ javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását.

Az ajánlás 9. pontjában Sepsey Tamás a 21. §-ban a törvény 384. § (1) bekezdésének módosítására, illetõleg új bekezdéssel történõ kiegészítésére tesz javaslatot, amelyben a kártalanítás eseteinek meghatározását kívánja pontosítani. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatban visszahivatkozás történik Sepsey Tamás 7. pontban lévõ indítványára, amelyrõl az Országgyûlés kellõ bizottsági támogatás hiányában nem határozott, ezért a 9. pont elfogadása koherenciazavart eredményez. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javslatot 27 szavazattal, 168 ellenszavazattal, 20 tartózkodással nem fogadta el.

A 12. pontban lévõ javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását.

A 13. pontban Sepsey Tamás a 28. §-ban a törvény 386. § (2) bekezdésének módosítását javasolja, amelyben a vagyonelkobzással kapcsolatos kártérítésre vonatkozó szabályokat kívánja a törvényjavaslattól eltérõen megállapítani. A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 33 szavazattal, 173 ellenszavazattal, 17 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Jelzés nem érkezett. Bejelentem, hogy a zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Most soron következik a fogságfenyítés bírósági felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/154-es számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/154/13-as, valamint T/154/15-ös számon kapták kézhez képviselõtársaim. A miniszteri zárszót az imént hallhatták, dr. Csiha Judit államtitkár asszony mondta el.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ támogat. A T/154/13-as számú ajánlás 4. és 6. pontjait, továbbá a T/154/15-ös számú kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ módosító javaslatot teszem fel szavazásra. Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy a kiegészítõ ajánlás 2. és 3. pontjaiban bizottsági állásfoglalás, illetõleg az elõterjesztõ képviselõjének véleménye szerepel, így ezekrõl a pontokról nem szavazunk. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 5. és 7. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 216 igen szavazattal, 4 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta. (Bretter Zoltán: Nem mûködik a gépem!) Jelzés érkezett, Bretter Zoltán gépét kérjük bekapcsolni!

Kérem képviselõtársaimat, most jelezzék, kinek kell még a gépét bekapcsolni! (Nincs jelentkezõ.) Köszönöm szépen, több jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 1., 3. és 10. pontjaiban lévõ javaslatok nem kapták meg a bizottságok szükséges támogatását, ezért ezekrõl nem határozunk.

Most azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 2. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 1. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint a katonák jogállásáról szóló törvényjavaslatot a kormány legkésõbb 1995. június 30-ig legyen köteles az Országgyûlés elé terjeszteni. Az emberi jogi bizottság támogatja, az alkotmányügyi és a honvédelmi bizottság nem. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 46 szavazattal, 172 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 8. pontban Juhász Ferenc a törvényjavaslat 7. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Lényege: a jogerõs fogságfenyítés abban az esetben is legyen végrehajtható, ha a szolgálati viszony a fegyelmi eljárás megindítása óta megszûnt. A honvédelmi bizottság támogatja, az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatot Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 17 szavazattal, 201 ellenszavazattal, 4 tartózkodással nem fogadta el.

(18.20)

A 9. pontban K. Csontos Miklós a 8. § módosítását javasolja. Eszerint az eljárás teljes költségét az állam viselje. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a honvédelmi és az emberi jogi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 szavazattal, 169 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Ezért bejelentem, hogy a záró szavazásra várhatóan a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az egészségügyrõl szóló 1972. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/155. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A bizottságok együttes ajánlását T/155/11. számon, kiegészítõ ajánlását T/155/20. és T/155/22. számon kapták kézhez. Emlékeztetem önöket arra, hogy a miniszteri válaszadás elhangzott, dr. Csiha Judit államtitkár asszony elõadásában.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ támogat. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a határozathozatal során figyelembe vesszük azokat a tárgyalás összevonására vonatkozó ügyrendi döntéseket, amelyekrõl a részletes vitában az Országgyûlés már határozott.

Tisztelt Országgyûlés! A T/155/11. számú ajánlás 1., 5., 6., 7., 8., 11., 12., 14., 15., 16., 19., 22., 23., 26., 27. és 28. pontjait, továbbá a T/155/20. számú kiegészítõ ajánlás 2., 4. és 5. és 8. pontjait, valamint a T/155/22. számú második kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ módosító javaslatot teszem fel szavazásra. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 3., 9., 25. és a kiegészítõ ajánlás 3. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását. A szavazásra feltett módosítójavaslat-sor minden elemét támogatja az elõterjesztõ, ezért a döntés elõtt nem kérdezem meg az állásfoglalását. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 215 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A 2. kiegészítõ ajánlás 2. pontja, az 1. kiegészítõ ajánlás 9. pontjában lévõ elírási hibát helyesbíti, ezért errõl természetesen nem szavazunk.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlások sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk. Arra figyelemmel, hogy a miniszteri zárszóban az államtitkár asszony ezt korábban ismertette, illetõleg levélben errõl tájékoztattuk a frakcióvezetõket is, külön, még egyszer, egyenként nem ismétlem meg, hogy ezeket a javaslatokat nem támogatja az elõterjesztõ.

Az ajánlás 2. és a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában Kiss József és Koleszár Lajos, valamint Aszódi Ilona Katalin javaslata egymás mellett is elfogadható megoldást kínál az 1. §-ban a törvény 33. § (2) bekezdésének módosítására. Mindkét indítvány az elmeszakorvosi beutalásra vonatkozó szabályokat kívánja pontosítani.

Elõször Kiss József és Koleszár Lajos javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 2. pontja szerint. A szociális és az emberi jogi bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 40 szavazattal, 144 ellenszavazattal, 33 tartózkodással nem fogadta el.

Most Aszódi Ilona Katalin javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ jelentés 1. pontja szerint. Az emberi jogi bizottság támogatja, az alkotmányügyi és a szociális nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 9 szavazattal, 179 ellenszavazattal, 19 tartózkodással nem támogatta.

A 4. pontban Garay István, Kiss József, Csehák Judit és Szolnoki Andrea az 1. §-ban a törvény 33. § (4) bekezdésének módosítását javasolják. Az "elmeszakorvos" megjelölés helyett "pszichiátriai szakorvos" meghatározást javasolnak. A bizottságok támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 111 szavazattal, 59 ellenszavazattal, 38 tartózkodással elfogadta.

A 10. pontban lévõ javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

A 13. pontban lévõ javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását.

A 17. pontban Gyõriványi Sándor az 1. §-ban a törvény 35/B § (3) bekezdésének módosítását javasolja. "A bíróság az eljárás során legyen köteles az érintett személlyel együtt élõ vagy tartásra kötelezett hozzátartozóját is meghallgatni." A bizottságok nem támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 12 szavazattal, 184 ellenszavazattal, 17 tartózkodással nem fogadta el.

A 18. pontban Gyõriványi Sándor az 1. §-ban a törvény 35/B § (4) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint, ha az érintett személynek nincs törvényes vagy meghatalmazott képviselõje, érdekeinek védelmére a bíróság soron kívül rendeljen ki eseti gondnokot. A szociális bizottság támogatja, az emberi jogi és az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 33 szavazattal, 166 ellenszavazattal, 17 tartózkodással nem fogadta el.

(18.30)

A 20., 21., 24. és a kiegészítõ jelentés 6., 9. pontjában lévõ javaslatok nem kapták meg a bizottságok szükséges támogatását.

A kiegészítõ jelentés 7. pontjában az emberi jogi bizottság az 1. §-ban a törvény 35/F § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Eszerint az intézet elhagyását azonnal biztosítani kelljen annak a betegnek, akinek a kötelezõ pszichiátriai gyógykezelése már nem indokolt. Nem kapta meg a szükséges bizottsági támogatást, de mivel az emberi jogi bizottság kijelölt bizottság, a módosító javaslatról szavazni kell. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 31 szavazattal, 168 ellenszavazattal, 12 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Kérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Nincs jelentkezõ.) Nincs, ezért bejelentem, hogy a záró szavazásra várhatóan a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Köszönöm együttmûködésüket, s most átadom az elnöklést Gál Zoltán elnök úrnak. (Taps.)

(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán veszi át.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage