Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Az említett indítvány élvezi a bizottság támogatását. Technikai részletkérdésrõl van szó; hadd ne indokoljam részletesen, hiszen már eddig is olyan fogalmakkal kell a közvéleménynek - és a tisztelt Háznak is - megismerkednie, mint valorizáció, meg degresszió, meg határidõk; tehát igen bonyolult a kérdés.

Én mindössze azért kértem szót, hogy azt jelezzem: a Csehák Judit képviselõ asszony, bizottságunk elnöke által elmondottakkal teljes mértékben egyetértek. A Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatnak az a javaslata, amely arra vonatkozik, hogy felemeljük a degressziós skála alsó értékét - magyarul: magasabb bér-, illetve jövedelemszint kerüljön teljes mértékben beszámításra a nyugdíj megállapításánál -, ez vitathatatlanul kívánatos, hiszen az infláció és a bérszínvonal növekedése miatt lassan odaértünk, hogy az egykor magasnak számító átlagkereset most már átlagkereset, és lassan sújtanánk azokat is, akik az átlag alatt keresnek. Tehát ez vitathatatlan!

Azonban szeretném azt jelezni, hogy a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatnak két javaslata volt a nyugdíjrendszer egyenetlenségeinek kiküszöbölésére. Az egyik ez a - idézõjelben - "degressziósskála-módosítás", a másik a valorizációt érintõ módosítás; ami viszont azt jelenti, hogy a régebbi kereseteket milyen mértékben, mely évtõl, mely évig magasabb mértékben vegyék figyelembe a nyugdíj-megállapításnál. Tehát hogyha csak a degresszión változtatunk, akkor a leendõ nyugdíjasok egy bizonyos csoportját hozzuk méltányosabb helyzetbe; ha a valorizáción változtatunk, akkor egy másik csoportját hozzuk, ehhez hasonlóan, méltányosabb, igazságosabb helyzetbe. Hogy ebben dönteni tudjunk, hogy a két változás külön-külön avagy együttesen az elõterjesztéshez képest mit jelent az egyes jövedelmi csoportúaknak, ehhez a döntéshez kellett volna ismernünk azokat a jövedelmi csoportokra kiterjedõ hatásszámításokat, amelyek ezt ki tudnák mutatni.

Miután a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzattól tegnap kaptunk ígéretet arra, hogy ezt holnap, a bizottság ülésére megismerjük, ezért tisztelettel kérem, legyen mód arra, hogy még egy csatlakozó módosító indítványt ebben a kérdésben beterjesszek. Az indítvány készül, de nincs benyújtva. A részletes vita lezárásáig tehát megpróbálom ezt elõkészíteni. Arra tekintettel, hogy holnap fogjuk megismerni a kétféle indítvány hatását - külön-külön és együtt - és a bizottságnak, illetve az elõterjesztõnek ezeknek az ismereteknek a birtokában módja legyen dönteni, hogy a nyugdíjérték megállapításánál vajon egy minimális összeget, egy annál magasabb összeget, illetve az egyes években milyen arányban emelt összeget vegyünk figyelembe. Köszönöm szépen.

Tehát még egyszer: a kérésem az, hogy e módosító indítvány beadására még ma sor kerülhessen, nyitva hagyva a döntés lehetõségét. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage