Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is pontosítani szeretném Kis Zoltán politikai államtitkár úr történelmi ismereteit, ugyanis államtitkár úr memóriazavarban szenved. Azt mondta, hogy a Független Kisgazdapárt is kormányon volt, és nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az elmúlt ciklusban - azonban a Független Kisgazdapárt 1992. február 21-én kilépett a koalícióból. Akkor Kis Zoltán úr is itt ült a parlamentben az SZDSZ soraiban, tehát errõl elsõ kézbõl informálódhatott. A bársonyszékben maradt volt kisgazda miniszterek ki lettek zárva a Független Kisgazdapártból, mint a párt árulói. (Moraj a kormánypártok soraiban.) Ne próbálja senki összemosni a Független Kisgazdapártot a korábbi kormány tevékenységével, mivel ez történelemhamisítás! Csak ennyit Kis Zoltán úrnak.

A törvénymódosításra térve: a Független Kisgazdapárt nagyon fontosnak tartja ezt. A földrendezõ és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény 1993. január 23-a óta szervezett kereteket és eljárást biztosított a részarány-földtulajdonok kiadásához. Az eltelt idõszakban viszont a földhivatalokhoz kevés földkiadási határozat érkezett a bizottságoktól, mely ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre is alkalmas volt. Sok földkiadó bizottság beszüntette a mûködését, gyakori akadály volt a bizottságok szakmai ismereteinek hiánya, a szakmai támogatás megoldatlansága.

A földkiadó bizottságok nem minõsülnek államigazgatási szervnek, jóllehet a földkiadás ügyében hozott határozataik államigazgatási határozatok. A bizottság mûködésének feltételeit a helyi önkormányzat biztosítja az állami költségvetés terhére. A földkiadó bizottságoknak mintegy másfélmillió tulajdonos részére kellene földkiadási határozatokat hoznia az ország földterületének körülbelül egynegyedére. A részarány-földtulajdonok esetében meglévõ, létezõ tulajdonról van szó, amelynek csupán a földrajzi helye nincs meghatározva. Ebben a kérdésben viszont a döntést, vagyis a tulajdon helyének meghatározását, a föld kiadását a tulajdonosok közösségére indokolt bízni.

A Független Kisgazdapárt módosításokkal támogatja a T/187-es számon benyújtott törvényjavaslatot, egyetért azzal, hogy haladéktalanul fel kell gyorsítani a földkiadó bizottságok munkáját, és megfelelõ szakmai segítséget kell számukra biztosítani.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage