Matuska Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

MATUSKA SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A megszólíttatásból következõen szeretném azt mondani, hogy valószínûleg félreértett képviselõtársam akkor, amikor azt mondta, hogy én nem tartom fontosnak a törvényjavaslatot. A tiszteletköröket mellõzve próbáltam arra irányítani a figyelmet, hogy ettõl a törvényjavaslattól még többet kellene elvárni. Több olyan kérdés megoldására kellene kísérletet tenni, ami itt már jó néhány esetben el is hangzott. Tehát szó sincs arról, hogy én nem tartanám fontosnak.

Ugyanakkor a konkrét esetre nézve azt szeretném még elmondani, hogy én nem emlékszem a kárpótlási törvénynek olyan szabályozására, olyan megállapítására, hogy a részaránytulajdonú földek között vannak elsõ- és másodosztályú részaránytulajdonok. Én csak részaránytulajdonokról tudtam ezidáig.

Az viszont igaz, és teljes mértékben igaza van Bogárdi képviselõ úrnak, hogy aggályos azoknak az embereknek a földjét nem kiadni, akiket beviteli kötelezettség terhelt annak idején. Erre a kárpótlási törvénynél a földalapok képzése során kellett volna nagy figyelmet fordítani, hogy ezeknek az embereknek a földalapját megképezzék, és akkor ma ezzel a problémával nem néznénk szembe.

A még rendelkezésemre álló nagyon rövid idõ alatt szeretnék eloszlatni egy- két félreértést. Semmilyen valóságalapja nincs annak, hogy a szövetkezetek nem fizetnének földbérleti díjat vagy földjáradékot. Fizetnek. Annak sincs nyoma - tömegesen legalábbis nincs -, hogy a föld felosztásában, kimérésében a szövetkezeti tagok kerültek volna elsõsorban elõnybe és tömegesen éltek volna ezzel a lehetõséggel. Én inkább a háttérbe szorulásra láttam példákat. Ugyanakkor azt is szeretném elmondani, hogy Magyarországon ma már minden földnek van tulajdonosa. Egészen biztosak lehetünk ebben. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage