Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Szeretném kijavítani Matuska Sándor képviselõtársamat. Tudniillik a kárpótlási törvények a részaránytulajdonokról nem rendelkeznek. Ami a földalapok kijelölésérõl szóló jogszabályt illeti, az az 1992. évi II. törvény, az úgynevezett átmeneti törvény, amely az 1992. évi I. törvény, az úgynevezett szövetkezeti törvény végrehajtásáról szól. Tehát hiába keresi valaki a kárpótlási törvényekben a részarányok minõsítését, nem fogja megtalálni, még ha nagyítóval nézi, akkor sem.

Igaza van Bogárdi képviselõtársamnak, hogy vannak olyan földek Magyarországon, amelyek ténylegesen elhelyezkednek a szövetkezet határában, de elfelejtették a földalapokba besorolni. Két okból lehetséges ez. Az egyik a nyilvántartás hiányossága volt, amellyel azt hiszem, mindannyiunknak - akik foglalkoztak ezzel a kérdéssel - szembe kellett találkoznunk, milyen borzasztó dolog, hogy valóban az elmúlt évtizedekben nem vették komolyan, hogy az ingatlan-nyilvántartás közhiteles, és hogy meg kell felelnie a valóságnak. Ez volt a jó szándékú tévedés. Voltak rosszhiszemû tévedések is, ahol egyesek szándékosan a határ egy részét elfelejtették besorolni a földalapokba, bízván abban, hogy egyszer talán majd lesz egy olyan Országgyûlés, amely módosítja a korábbi jogszabályokat, és ezáltal elõnyhöz tudnak jutni azok, akik rosszhiszemûen és fondorlatosan jártak el. Remélem, nem lesz ilyen Országgyûlés és nem fogja engedélyezni, hogy a rosszhiszemû és fondorlatos személyek utólag újra tudják osztani a határt számukra kedvezõbb módon.

(12.00)

Francz Rezsõ képviselõtársammal egyetértek a tekintetben, hogy igenis akadályozzuk meg a külföldiek tulajdonszerzését. A zsebszerzõdés ugyanis nem tulajdonszerzés. Ameddig nem lesz olyan Országgyûlés, amely módosítja a korábbi Országgyûlés jogszabályát, addig hiába vannak a zsebszerzõdések, száz év múlva sem lesz tulajdonos az illetõ, és mindenki el fog gondolkodni ebben az országban, hogy érdemes-e kijátszani a jogszabályokat. De ha mindig olyan törekvésekkel találkozunk, hogy megpróbálják kijátszani a törvényeket, akkor - azt hiszem - lesznek olyanok, akik megpróbálják ezt a hátsó utat követni.

Köszönöm, elnök úr. Elnézést az idõtúllépésért!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage