Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Szomorú vagyok, hogy újfent kétpercre szót kell kérnem... (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Hát még mi!).., de tudatos egymás mellett való elbeszélésnek vagyunk a szem- és fültanúi. Ugyanis arról senki nem szólt egy szót sem, hogy szövetkezetre a mezõgazdaságban nincs szükség. Én itt a parlamentben számtalanszor, a két kezemen nem tudnám megszámolni, hányszor elmondtam, hogy igenis szükség van, anélkül a mezõgazdaság nem életképes. Csak azt szeretném, ha önök tudomásul vennék, hogy ha a termelõ típusú szövetkezethez úgy ragaszkodnak, ahogy elhangzott, akkor az a szövetkezés lehetõségét fogja meghiúsítani.

Önök.., Francz úr, ön nagyon jól tudja, hogy a termelõszövetkezetek az elsõ félévben nagyrészt felszámolódnak, mert termelés - tisztelet a kivételnek - nem nagyon van bennük. Azt pedig, hogy hány embernek ad kenyeret, meg tudnám számolni a két kezemen némely szövetkezetben. (Moraj az MSZP padsoraiban. - Francz Rezsõ közbeszólása.) Tehát erre ne tessék hivatkozni, ezt majd megtárgyaljuk az év második felében, akkor majd lesz rá lehetõségünk. De a termelõ típusú szövetkezetrõl azért esik ennyi szó, mert nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol megszûnt, megszûnõben van vagy már el is felejtették, vagy sosem volt divat.

(12.10)

Érdekes módon azok a boldog országok, ahol ez soha nem volt divat; azokat nevezik szerencsés történelmû országoknak. És ahol voltak termelõ típusú szövetkezetek, ott pedig most azzal küszködnek, hogy hogyan lehetne ezeket átvezényelni valami versenyképes formába. Azt azért remélem, nem tulajdonítja nekem, hogy a szocialista mezõgazdaságot a volt szocializmus területén én, Bogárdi Zoltán döntöttem romba, a Szovjetuniótól Németországig. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Csak szerette volna!) Ha én tudtam volna, elfogadnám, de nem én tettem - ígérem. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage