Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Ez a földkiadó bizottságok munkájához tartozik, ezért nem tudjuk kiadni a földjét, mert így hátráltatják, maga a földhivatal is hátráltatja. A földhivatalból a termelõszövetkezetbe küldik, a termelõszövetkezet elnöke visszaküldi a földhivatalhoz, hogy hozzon tulajdonlapot. Ezt csak példaként mondtam.

A másik dolog, hogy nincs rá pénz, ez elhangzott. Én azokról a kérdésekrõl beszélek, amik elhangzottak. Nincs pénz, a volt tulajdonosnak saját magának kell kiméretni a volt földjét, tulajdonát. Pedig õt megverték, tõle elvették! Most fizessen azért, mert a saját tulajdonát mérik ki neki? Kérte õ, hogy táblásítsák egybe? Soha nem kérte! Sérelem érte, és most fizessen érte.

(13.30)

A másik dolog, továbbmenve az utakhoz: igenis, utak voltak egyes településeken, abban a faluban is, ahol lakom. Meg tudnám bárkinek mutatni, hogy hol voltak utak - léteztek. A termelõszövetkezetek beszántották azért, mert a statisztika szerint a hektáronkénti termést akarták ezzel növelni. Egy darabot, ami nem szerepelt a statisztikában - útként szerepelt - , beszántottak, utána ennyi hektár földdel növekedett a területük, papíron ugyan nem, csak a gyakorlatban. Így a statisztika szerint magasabb átlagtermést tudtak fölmutatni - ilyen is volt. Ma minden további nélkül a mostani tulajdonosoktól az aranykorona-értékbõl levonják ezt a bizonyos területet - ez teljesen helytelen. Ezeket szerettem volna elmondani.

Arra kérem még egyszer az elnök asszonyt: kérem, ne zárják le ezt a törvényt, folytatni kell ennek a vitáját, mert azt hiszem, ebben még van sok olyan dolog, amiért érdemes vitatkozni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage