Fodor Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

FODOR SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Czoma Kálmán képviselõtársunk ismételten elõvezette azt a régi szlogent, hogy a szövetkezeti vezetõk beáramoltak a földkiadó bizottságba, és azt uralják és akadályozzák.

Tisztelt Képviselõtársam! A '93. évi II. törvény 2. § (3) bekezdése a következõt mondja: A földkiadó bizottság legfeljebb 500 részarány- földtulajdonos esetén 7, ennél több részarány-tulajdonos esetén 17 fõbõl áll. A bizottságba a szövetkezeti tag és a nem szövetkezeti tag részarány- földtulajdonosok a tulajdoni arányuknak megfelelõ számban vesznek részt, továbbá a szövetkezet gazdálkodási területéhez tartozó valamennyi település részarány-tulajdonosai településenként legalább egy taggal képviselve vannak. Így szól az eredeti törvény.

Én valószínûsítem, és a tapasztalatom az, hogy ezt a törvényt, ezt a bizottsági összetételt - valamennyi bizottságot megválasztó közgyûlésen - ennek szellemében alakították ki. Az egy dolog, hogy az úgynevezett külsõ részarány-tulajdonosok kisebb számban voltak a közgyûlésen, illetve a tulajdonuk arányában, és ennek következtében valóban igaz az, hogy a bizottságok többségében szövetkezeti tagok vannak, és annak megfelelõen végezték a dolgukat.

A mai vitában sokszor elhangzott már, hogy érzelmi alapon ezeket a kérdéseket nem szabad megközelíteni, mert akkor nem jutunk sehova. Figyelmébe ajánlom valamennyi képviselõtársamnak, hogy az eredeti törvény szellemét is vegyék figyelembe, amikor a módosító indítványról véleményt mondanak. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage