Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja több alkalommal kifejtette nézetét, hogy milyen károsnak tartja az új Ház által kialakított azt a gyakorlatot, hogy munkájának elkezdése után hozzávetõlegesen fél éven keresztül szinte mást sem tett, mint lebontotta a korábbi parlament által hozott törvényeket, vagy módosította azokat. Úgy gondolom, nem kell különösképpen bizonygatnom, hogy politikai váltógazdálkodás ilyen körülmények között a valóságban nem alakulhat ki, hanem itt egymással 180 fokban szembenálló erõknek az intézkedéseirõl van szó, amelyek a többpárti parlamenti demokráciát ellehetetlenítik.

Különösen veszélyes szakaszba lépett ez a tendencia, amikor már közeledvén a törvények módosításának befejezése, akkor az igen tisztelt Háznak a hatalmat gyakorló része, konkrétan annak is a kormánya, elkezdte a személyekre való lebontását a korábbi hatalomnak, ami azt jelentette, hogy a televízió és a rádió vezetõin és munkatársain keresztül Bod Péter Ákosig bezárólag akit lehetett, leváltott, a felügyelõ bizottságokból, ellenõrzõ bizottságokból kivettek személyeket, és lényegében ennek a személyekig terjedõ, a korábbi parlamenti struktúra lebontását jelentõ, tehát az állampárti idõszakba visszatérõ eljárásnak a legdurvább megnyilvánulási formája jutott most megint felszínre akkor, amikor Eigner József bíró úr ellen, az ügynököket átvilágító testület vezetõ bírája ellen indítottak egy olyan koncepciózus eljárást, amely szembenáll mindenféle jogállamisággal, és amelynek nyíltan kimondott célja most már az, hogy itt vannak olyan erõk ebben a Házban, amelyek az ügynöktörvényt is hatálytalanítani akarják, amelyek olyan gyakorlatot folytatnak, hogy nekik nem az ügynökök az ellenségük, hanem azok a bírák, akik ezek átvilágítását végzik.

(10.20)

Elfogadhatatlan, hogy az ügynöktörvényt végrehajtó bírákat elõször megtámadták titoksértésért, majd amikor kiderült, hogy semmiféle titoksértés nem történt, akkor azt mondották, hogy az ezzel kapcsolatos nyilatkozatuk volt az elfogadhatatlan. A belügyminiszter úrhoz ezzel kapcsolatban kénytelen voltam kérdést is intézni, hiszen a belügyminiszter úr igen durván megtámadta az átvilágítást végzõ bírákat. Amikor pedig kiderült, hogy ennek a belügyminiszteri támadásnak sincs semmi ténybeli alapja, most azt mondják, hogy a bíró úrnak az elmúlt évtizedek alatt meghozott sok ezer ítéletébõl kettõ nem tetszik azoknak, akik kifogásolták - ha jól tudom, Borenich úrnak, mint hazánk legújabb, legkiválóbb jogi szakértõjének.

Nos, úgy gondolom, ez egy elfogadhatatlan és megengedhetetlen módszer, hogy valakinek a több ezer ítéletébõl most egy olyan ítéletet próbáljanak magyarázni, amely ítéletnek a peranyagát közülünk senki nem ismeri, egyikünk sem tudja, hogy milyen ügyrõl van szó. Csak arról tudunk, valakik valamiért nem akarják megengedni, hogy az ügynöktörvény alapján eljáró testület mûködjön.

Kérem, Magnau "Jó bíró"-jában is lehet találni olyan ítéletet, amely valakinek nem tetszik.

Mi úgy gondoljuk, hogy nekünk, a Független Kisgazdapártnak pedig az nem tetszik, ha egyszer ilyen módszerekkel, a nyílt, alkotmányos diktatúra módszereivel akarnak bárkik ebben az országban egy új helyzetet teremteni.

Ezért mi most már igen nagy nyomatékkal szeretnénk a Független Kisgazdapárt részérõl jelezni: mi nem vagyunk hajlandók tudomásul venni az ilyen alkotmányellenes, erõszakos eszközöket, mint amilyeneket Eigner bíró úrral szemben alkalmaztak.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage