Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Csak az elõbbi ügyrendi kérdéshez engedjen meg néhány mondatot. Ezeket a törvényeket nagyon nehéz úgy indokolni egy frakció részérõl, hogy közben ne térnénk ki más törvényjavaslatokra is, hiszen ezek - fõleg az adótörvények, a költségvetés - összefüggnek egymással. Másrészt pedig kénytelen arról is szólni néha az ember, hogy a többség támogat vagy elvet egy-egy javaslatot, hiszen ez is hatással van a frakciónak egy-egy törvényjavaslattal kapcsolatos állásfoglalására.

A fogyasztási adóról szóló törvényjavaslatot a Fidesz frakciója nem támogatta, mégpedig azon oknál fogva, hogy amíg az áfáról - egy korábbi pótköltségvetésben született döntés alapján - már a fõbb kérdéseket tisztáztuk, addig a fogyasztási adónak a módosítására érdemben most került sor. Ez a módosítás pedig egyértelmûen adóteher-növekedést jelent a lakosság számára január 1-jétõl.

Úgy hiszem, hogy az, amit a fûszerpaprikának a jövedéki törvény hatálya alá vonásánál jeleztünk - hogy a paprikánál szintén lesz majd fogyasztásiadó- növekedés -, bekövetkezett. Az a 10 százalékos fogyasztásiadó-növekedés, amit a Ház az elõbb megszavazott, nyilván január 1-jétõl emelkedni fog vagy megjelenik az árban is. Ezért a Fidesz parlamenti frakciója ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását nem támogatta. Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage