Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Nem vagyok jogász, ezért igyekszem nagyon precíz lenni, ezért olvasom a szöveget.

A polgári törvénykönyv szabályai szerint a felek szolgáltatásainak feltûnõ aránytalansága esetén a megkötött szerzõdést a sérelmet szenvedett fél, illetve akinek ahhoz érdeke fûzõdik, bíróság elõtt meghatározott idõn belül megtámadhatja. A megtámadásnak helytadó bírósági ítélet esetén a bíróság elrendelheti a szerzõdés elõtt fennálló helyzet visszaállítását vagy amennyiben a felek szolgáltatásainak feltûnõ aránytalansága megszüntethetõ, azt az ár viszonylag reálissá tételével és a különbözet megfizetésére való kötelezéssel kiküszöbölheti.

A színlelt szerzõdéssel kapcsolatban egészen más a helyzet. A színlelt szerzõdés - ahogyan ezt ön mondotta - semmis, ami annyit jelent, hogy a semmis szerzõdés érvénytelenségére bárki határidõ nélkül hivatkozhat, és a szerzõdést a leplezett szerzõdés alapján kell megítélni, amennyiben az más szerzõdést leplez.

A polgári törvénykönyv 7. §-a értelmében a törvényben biztosított jogok védelme az állam minden szervének kötelessége, érvényesítésük bírósági útra tartozik. Ez annyit jelent, hogy a már megkötött privatizációs szerzõdések tekintetében a szerzõdések feltûnõ értékaránytalanságának elbírálására, illetõleg a színlelt szerzõdések valódi tartalmának megállapítására a megfelelõ hatáskörrel és illetékességgel rendelkezõ bíróságok jogosultak.

A képviselõ úr kérdése azt tartalmazza, hogy a pénzügyminiszter vagy a Pénzügyminisztérium feladata a fenti bírósági eljárások kötelezõ megindítása. Ebben az értelemben a Pénzügyminisztérium ugyanúgy része a központi végrehajtó hatalomnak, mint bármely más minisztérium, vagyis külön jogosítványok és kötelezettségek e vonatkozásban nem illetik meg, illetve nem terhelik. Ugyanakkor - éppen az elõzõek miatt - a kormány a privatizáció eddigi folyamatának felülvizsgálata érdekében az 1986. számú '94-es kormányhatározatával létrehozta a közpénzek felhasználását és a privatizációt ellenõrzõ bizottságot, amelynek tagja többek között a Pénzügyminisztérium is... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage