Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Miniszter Úr! Rekedt hangon is vállalom az interpellációt, nem akarom megfosztani önt a válaszadás lehetõségétõl, ezért a televízió költséggazdálkodása ügyében önhöz a következõ interpellációt terjesztem.

Megdöbbenéssel értesült a magyar társadalom arról, hogy a Magyar Televízióban Vitray Tamás, aki egyébként beosztásából eredõen sporttémákkal kellene hogy foglalkozzon, New Yorkban adott egy egész estét betöltõ mûsort New York, - New York címen.

(14.20)

Ez a mûsor lényegében Demszky Gábor fõpolgármester politikai támogatásának volt elsõsorban minõsíthetõ.

A lapok ezt a mûsort nemcsak szakmailag, hanem a költségei miatt is súlyosan megkifogásolták és elítélték. A mûsor költségei ugyanis 46 millió forintot tettek ki.

Figyelembe véve a közvélemény rendkívül széles és jelentõs felháborodását - beleértve, hogy a mûsort még a kormánypárti oldalról is erõsen kritizálták - kérdezem a miniszter urat:

1. Hajlandó-e az ügyet haladéktalanul kivizsgálni és a felelõs személyekkel szemben törvényesen eljárni?

2. Hajlandó-e kezdeményezni, hogy az Állami Számvevõszék haladéktalanul kezdjen el átfogó vizsgálatot a Televíziónál és a Rádiónál, különös tekintettel arra, hogy mindkét, az állampolgárok pénzébõl, vagyis közpénzbõl fenntartott intézménynél példátlan mértékû pazarlás folyik?

3. Hajlandó-e kezdeményezni, hogy a Rádiónál és a Televíziónál a számvevõszék azonnali hatállyal egy kitelepített csoportot mûködtessen, azzal a joggal felruházva, hogy a jogtalan, indokolatlan költségfelhasználásokat, valamint az esetleges összejátszásokból eredõ gazdasági károkat megelõzze?

Végezetül: Miért nem ellenõrzi - legalább nagyvonalakban - a Pénzügyminisztérium a Rádió és a Televízió költséggazdálkodását, különös tekintettel arra, hogy a két intézmény a közelmúltban költségvetési támogatásért fordult a pénzügyminiszter úrhoz és a miniszterelnök úrhoz is? Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage