Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr!

A Televízió gazdálkodását sok jogos kritika érheti. Ebben teljes az egyetértés közöttünk. Évek óta folyik a küzdelem a Televízió és a kormány között, aminek az a lényege, hogy mindig több támogatásra van szükség az éves költségvetésben jóváhagyott támogatásokon felül. Éppen ezért az elõzõ kormány is több határozatot hozott, aminek az a lényege, hogy a Televízió belsõ gazdálkodása korszerûsödjék, s ha szükséges, a mûsorstruktúra változzon, a költséges mûsorok helyett értelmes, jobban kihasznált mûsoridõvel, jobb üzletpolitikával folyjon a munka. Ezek a határozatok eddig nem kerültek végrehajtásra.

A Televízió pénzügyi szanálásának az a feltétele, hogy ezek a programok elkészüljenek, ezért ebben megvan az egyetértés közöttünk: addig nem kerülhet sor a Televízió általános gazdasági rendbetételére, amíg ezek a racionálási programok nem készülnek el.

Ami a konkrét ügyet illeti: a mûsor jóváhagyására 1993 októberében került sor. Engedélyezõje - akkori alelnökként - Nahlik Gábor volt. A produkció tervezett költsége: 45,5 millió forint - valóban elképesztõ.

Amikor a Televízió jelenlegi vezetése belépett, már 22 millió forint értékû kiadás, illetve kötelezettségvállalás történt, ezért a mûsor leállítására abban az idõben reálisan már nem volt lehetõség.

A magas költségek miatt a Televízió jelenlegi elnöke belsõ vizsgálatot rendelt el. Ennek a belsõ vizsgálatnak az eredménye január közepére elkészül. Ha a belsõ vizsgálat szükségessé teszi, személyesen fogom kezdeményezni, hogy a kormány ellenõrzési hivatala tegyen megállapítást a felelõsségrevonásra, és hogyha szükséges, akkor eljárást is fogok kezdeményezni.

Ami az Állami Számvevõszék és a Televízió átfogó ellenõrzését illeti: az Állami Számvevõszék '93 õszén, tehát körülbelül egy évvel ezelõtt fejezte be a Magyar Televízió teljes körû, átfogó ellenõrzését. Részletes programot, javaslatot dolgozott ki, aminek a végrehajtása mind a mai napig nem történt meg.

Úgy gondolom, hogy amíg ezeknek a feladatoknak a végrehajtása nem történik meg, addig egy újabb átfogó ellenõrzést nem célszerû kezdeményezni a Televíziónál az Állami Számvevõszék részvételével.

Megjegyzem, képviselõ úr, a Rádiónál ilyen gazdálkodási problémák nincsenek, tehát nincs indoka annak, hogy a Rádiónál is kezdeményezzünk ilyen, számvevõszéki vagy más ellenõrzést.

Ami a kitelepített rohambrigádnak vagy egységnek az alkalmazását jelenti, természetesen az Állami Számvevõszékrõl szóló törvény ilyenre lehetõséget nem ad, de ilyenre, azt gondolom, ebben a helyzetben nincs is szükség.

Ami pedig a két konkrét intézmény: a Televízió és a Rádió többlet pénzügyi támogatásainak igényét és a gazdálkodás ellenõrzését illeti, ebben is egyetértés van közöttünk: az Állami Számvevõszék ezeket a célellenõrzéseket rendszeresen elvégzi.

Addig a kormány támogatási javaslatot a parlamentnek nem ad, amíg ezek a vizsgálatok nem alapozzák meg azokat.

Összegezve tehát: folyik a felülvizsgálat a "New York, New York" mûsor ügyében, lezárása után tájékoztatjuk a Házat. A Televízió korszerûsítési programja napirenden van, annak végrehajtása elõtt újabb támogatásokról nem lehet szó; a Rádiónál pedig ilyen tipusú gazdálkodási problémák nincsenek.

Köszönöm a figyelmet, és kérem a válasz tudomásulvételét. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage