Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót.

Tisztelt Miniszter Úr! A távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény 33. §- a állami feladatként határozza meg a Távközlési Alap mûködtetését. Ennek az alapnak a bevételei elsõsorban a távközlés területén létrejövõ koncessziós bevételek és egyéb, a távközléssel kapcsolatos bevételek. Ezt az alapot azért hozta létre az Országgyûlés, hogy az itt felgyülemlett forrásokat a hazai, meglehetõsen hányatott sorsú távközlés fejlesztésére lehessen fordítani. Ennek az alapnak azonban a mai napig nem készültek el a jogszabályi feltételei.

1992 novemberében az Országgyûlés akkori gazdasági bizottsága ülésén az akkori kormányzati képviselõ azt állította, hogy ennek a törvényi elõkészítése körülbelül fél évet vesz igénybe. Azonban nem készültek el sem az érintett alappal kapcsolatos törvényi szabályozások, sem pedig a Hírközlési Alappal kapcsolatos törvényi szabályozások.

Tehát el lehet mondani, hogy a Távközlési Alap nem volt fontos az ön elõdjének, és miután eddig sem ismerkedetett meg a Ház, illetõleg nem terjesztette be az ön minisztériuma ennek az alapnak a szabályozását, ezért nem tudjuk, hogy önnek, illetõleg ennek a kormánynak vajon fontos-e ez az alap, ennek a mûködtetése. Márpedig az alap által kezelt pénzeknek sok helye lenne a távközlésben.

Addig amíg ez az alapkérdés nem rendezett, a parlamenti képviselõknek nem áll módjukban ellenõrizni az ebbõl az alapból történt kifizetéseket.

Éppen ezért a következõ kérdéseket szeretném önnek feltenni.

1. Elõkészíti-e az ön által vezetett minisztérium a Távközlési, illetõleg a Hírközlési Alapról szóló jogszabályt? Kap-e tájékoztatást a gazdasági bizottság vagy a parlament arról, hogy a távközlési törvény létrejötte óta eltelt idõben az alap bevételét jelentõ koncessziós kérdések sorsa micsoda?

(14.30)

2. Igaz-e, hogy a GSM-koncessziót utolsó fázisában bonyolító Technoimpex Rt.-nek a néhány heti munkáért 1 milliárd 758 millió forintot fizetett ki a minisztérium sikerdíj címén?

3. Igaz-e, hogy a helyi koncessziót nyert társaságok egy része halasztgatja a koncessziós díjak befizetését? Van-e olyan társaság, amely az elõírt határidõig nem fizette be a koncessziós díját? Ha van, milyen szankciókkal kíván élni az ilyen társaságokkal szemben?

4. Kérem, mondjon valamilyen dátumot arra vonatkozóan, hogy a Távközlési Alapról szóló jogszabályt mikor tervezi ön benyújtani a parlamentnek? Köszönöm a szót. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage