Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Válaszom bevezetéseként engedjék meg, hogy bejelentsem, a minisztérium feladatainak átvétele során áttekintettem a hírközlési törvény-elõkészítés helyzetét: azt nem tartottam kielégítõnek. Megállapítottam, hogy a korábbi távközlési, valamint rádió- távközlési alap összevonásával egy új típusú Hírközlési Alap önálló törvényként - és ez fontos: önálló törvényként - történõ megfogalmazására van szükség. A Hírközlési Alapról szóló törvényjavaslatot elkészítettük, az államigazgatási egyeztetés megtörtént, és azt rövidesen a kormány elé terjesztjük.

Világosan kell látni azt is, hogy a korábbi kormány fogadta el és terjesztette az elõzõ Országgyûlés elé az államháztartásról szóló törvény azon módosítását, amely korlátozva ugyan, de lehetõvé tette egyes alapok átmenetileg szabad pénzeszközeinek legfeljebb háromévi idõtartamra más alap részére való kölcsönadását. Ezt nyilván különbözõképpen lehet minõsíteni. Így a törvényi lehetõséggel élve a Távközlési Alap céljaitól eltérõ feladatokhoz nyújtott az elõzõ kormány a Mezõgazdasági Alapnak 3,9, az Útalapnak 1,5, a Vízügyi Alapnak 0,8, a Területfejlesztési Alapnak 0,5, a Környezetvédõ Alapnak pedig kereken 0,3, tehát összesen mintegy hétmilliárd forint összegû kölcsönt.

A Távközlési Alap természetesen azt kamataival együtt 1997 végéig kormánygaranciával mintegy tizenkétmilliárd forint összegben visszakapja.

A fentieken túlmenõen képviselõ úrnak - int a gazdasági bizottság akkori meghatározó tagjának - emlékeznie kell arra, hogy már ezt megelõzõen, '93 decemberétõl kezdõdõen feltöltõdõ Távközlési Alapból a '94. évi, tehát az elõzõ költségvetési törvény 71. §-ával sajnos hatmilliárd forintot vontak el parlamenti jóváhagyással.

Képviselõ úr további kérdéseit illetõen tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a befolyt koncessziós díjakkal a kormány az utolsó fillérig el tud számolni, minden kifizetés, amely a kölcsönszerzõdésbõl ered, törvényes és kormánygaranciával védett.

A Hírközlési Alapról szóló tövényjavaslat megszületéséig is elkülönített számlán az ellenõrzések lehetõségét megteremtve folyik a bevételek és kiadások kezelése. A GSM mobiltelefon koncessziós pályázati eljárásért fizetett díjat tekintve a múlt kormány közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterének kezdeményezésére és intézkedésére valóban sor került a képviselõ úr által említett összeg kifizetésére. Annyiban azonban különbséget kell tenni, hogy az úgynevezett sikerdíj - ami Magyarországon még viszonylag kevéssé ismert - megállapítási módszere a jelentõs kockázati elemet figyelembe véve közvetlenül nem vethetõ össze a szokásos munkadíjakkal. Azonban a sikerdíj mértékét tekintve - amely nyilván felkeltette képviselõ úr figyelmét, így az enyémet is - több helyrõl jelzéseket kaptam. Mivel az információkban ellentmondásokat észleltem, továbbá az ügy a mobiltelefon alapkoncepció '90. évi megfogalmazásáig nyúlik vissza, a megalapozott álláspont kialakítása érdekében körülbelül két hónappal ezelõtt független szakértõi vizsgálatot indítottam meg a kérdés eldöntésére, különösen a sikerdíj mértékét illetõen.

A helyi koncessziót nyert társaságok díjfizetési kötelezettségeire vonatkozó kérdésére közölhetem, hogy azok döntõ többsége a vállalásnak megfelelõen teljesíti befizetését, a kitûzött fejlesztési és szolgáltatási célok mielõbbi megvalósulása érdekében öt társaság részére állapítottam meg póthatáridõt, hogy ne kelljen azonnal visszavonni és ne veszélyeztessem a helyi telefonok mielõbbi kielégítését. De amint a pénzkövetelések érvényesítése során szokásos, kamatkikötésekkel éltünk. A letétbe helyezett garanciaösszeget eddig egyetlen esetben kellett lefoglalni.

Végezetül a Hírközlési Alapról szóló törvényjavaslat benyújtásának idõpontjáról azt a tájékoztatást tudom adni, hogy a kormány elõzetes munkaterve szerint '95 januárjában tárgyalja, majd terjeszti haladéktalanul az Országgyûlés elé. Képviselõ úr ezirányú kérdését örömmel vettem, mert módot adott a munka elõrehaladásáról szóló tájékoztatásra. Hozzá kell tennem, hogy emlékezetem szerint képviselõ úr az elõzõ kormány késedelme miatt nem nagyon jelezte ezt a konkrét aggodalmát, holott a kérdéseket - legalábbis túlnyomó többségét - elõdömnek kellett volna feltennie és megválaszolnia. Köszönöm. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage