Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Belügyminiszter Úr! Az elmúlt év második félévétõl Kenyeres Zsolt és Kenyeres Péter nevû testvérpár a KES és KES Befektetési Tanácsadó Ügynöki és Szolgáltató néven betéti társaságot hozott létre és kezdett mûködtetni. Nevezettek hirdetésekkel és szórólapok alkalmazásával kerestek és találtak befektetõket magas kamatok ígérgetésével. A kapott információk szerint többszáz betétes jelentkezett és fektetett be mintegy egymilliárd forintot meghaladó összegben a beígért nyereség reményében. Mintegy fél évvel késõbb került napvilágra, hogy nevezettek elõre kitervelt csalásokat követtek el, mert egyetlen betétesnek sem fizették vissza lejáratkor sem a betett összegeket, sem pedig a kamatokat.

(14.40)

A betéteseket több hónapon keresztül hitegették a visszafizetés ígérgetésével. A betétesek 1994 júniusában azt tapasztalták, hogy a bt. bezárt, irodája megszûnt. A feljelentõk megállapítása szerint a sikkasztók házukat, gépkocsijaikat eladták, és eltûntek az országból.

Ez év júliusában csalás és sikkasztás miatt több becsapott betétes feljelentést tett a BRFK-nál. Augusztus elején az illetékesek jegyzõkönyvileg is kihallgatták a feljelentõket. Az elmúlt öt hónapban a feljelentõk több alkalommal érdeklõdtek a BRFK-nál az ügyben, de semmiféle választ nem kaptak. Nem tudják, hogy ezen ügyben megindult-e a nyomozás vagy sem.

Kérdezem tehát belügyminiszter úrtól: miután milliárdos nagyságrendû csalás- és sikkasztássorozatról van szó, miért nem tartóztatták le kihallgatásakor Kenyeres Péter bt.-kültagot, annak ellenére, hogy a feljelentõk bemutatták azt a szerzõdést, melyet jogtalanul a nevezett írt alá, ami a bûncselekményben való részvételét egyértelmûen bizonyítja? Milyen intézkedéseket tett a rendõrség a sikkasztók leleplezése és letartóztatása érdekében? Miért nem hozta nyilvánosságra a BRFK ezt a széles körû sikkasztássorozatot, és miért nem kérte a lakosság segítségét az elkövetõk elfogása érdekében? Amennyiben az elkövetõk már nem tartózkodnak az ország területén, miért tette lehetõvé a rendõrség, hogy elmenekülhessenek? Tudomásom szerint az elkövetõk olyan országba távoztak, amellyel a magyar államnak kiadatási szerzõdése nincs.

Várom válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage