Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A KES and KES Befektetési, Tanácsadó, Ügynöki és Szolgáltató Betéti Társaságot a cégbíróság 1993-ban jegyezte be. A társaság beltagja, Kenyeres Zsolt hirdetések feladásával befektetésre partnereket keresett. A befektetni kívánóknak teljesen irreális visszafizetési összegeket helyezett kilátásba, amikor egy hónapra 10 százalékos, fél évre 75 százalékos, egy évre 200 százalékos kamatot ígért.

A betéti társaság visszafizetési kötelezettségeit 1994 júliusától nem teljesítette, Kenyeres Zsolt a bt. iratait magához véve, ismeretlen helyre távozott. A befektetési ígérettel - eddigi ismereteink szerint - becsapott személyek száma 183 fõ, az okozott kár körülbelül 400 millió forint. Az okozott kár pontos értéke azért nem határozható meg, mert a sértettek túlnyomó többsége a késõbbi kamatnyereség adózás alóli elvonása céljából olyan átvételi elismervény készítését hagyta jóvá és írta alá, amelyben az átadott összegként már a kamattal megnövelt érték szerepelt.

A beérkezett feljelentések alapján a BRFK XIV. kerületi kapitánysága rendelte el a nyomozást július 18-án, amelyet a különösen nagy kárértékre tekintettel július 25-én a BRFK vizsgálati fõosztálya vett át. Tekintettel arra, hogy Kenyeres Zsolt ismeretlen helyre távozott, az ügy átvételét követõen a harmadik napon nevezett ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az ügyben a társaság kültagját, Kenyeres Zsolt testvérét gyanúsítottként, míg a további családtagokat tanúként hallgatták ki. A családtagok bûnösségére ez ideig alapos gyanú nem merült föl.

Ami a konkrét kérdéseket illeti:

A szökésben lévõ gyanúsított testvérével és más családtagjaival szemben az elõzetes letartóztatás feltételei nem állnak fenn, mivel állandó tartózkodási hellyel rendelkeznek, és az elmúlt idõszak alatt idézésre minden esetben megjelentek. Tekintettel arra, hogy a meglévõ tárgyi bizonyítékok és vallomások rendelkezésre állnak, az eljárás lefolytatásának megnehezítése sem állapítható meg velük szemben. A fogvatartás elrendelése csak azzal szemben alkalmazható, akivel szemben a nyomozás adatai alapján a törvényi feltételek fennállnak.

Az elkövetõk bûnösségének bizonyítására a nyomozás során a sértettek tanúkénti kihallgatása részben megtörtént, illetve jelenleg is folyamatban van. A tárgyi bizonyítékok felkutatása érdekében több helyen házkutatásokat, lefoglalásokat foganatosítottak.

A BRFK vizsgálati fõosztálya nem hozta nyilvánosságra a bûnügy részletes körülményeit, de nem is zárkózott el a nyilvánosságtól. Ugyanakkor, mivel a sértettek köre teljes egészében ismert volt, nyilvános felhívások nem mozdították volna elõ a nyomozószervek munkáját. Az ismeretlen helyen tartózkodó személy felkutatásában sem hozhatott volna eredményt egy ilyen felhívás, mivel biztos információkkal rendelkezett a hatóság arról, hogy az elkövetõ külföldön tartózkodik. Az ügyben szereplõ személyek közül egy fõ, Kenyeres Zsolt van szökésben, míg a többi személy a rendõrség által ismert helyen tartózkodik. További adatok, információk nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit.

A rendõrség, amikor a feljelentésekbõl tudomást szerzett arról, hogy a társaság nem fizet és képviselõje megszökött, a lehetséges tartózkodási helyek, illetve kapcsolatrendszerek ellenõrzése után országos körözést rendelt el. Amennyiben a tisztelt képviselõ úr adatszolgáltatójának megalapozott információi lennének a keresett személy tartózkodási helyérõl, úgy vélhetõen már közölte volna ezt a nyomozást folytató hatósággal.

Végezetül engedje meg, tisztelt képviselõtársam, azt a megjegyzést, hogy hasonló ügyekben, amikor a rendõrség konkrét ügyekben nyomozást folytat, a károsultak vagy sértettek panaszainak kivizsgálására a törvényességi felügyeletet gyakorló ügyész jogosult és köteles. A Belügyminisztérium nem befolyásolhatja egy-egy nyomozás menetét, és nem bírálhatja felül a nyomozóhatóságok álláspontját abban a kérdésben sem, hogy a nyilvánosság elõsegíti-e a nyomozást vagy sérti annak érdekeit.

Köszönöm a figyelmüket. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage