Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Az idén nyáron megnyugvással fogadta a közvélemény, hogy a választásokból gyõztesen kikerülõ pártok nagy hangsúllyal, publicitással nyilatkoztak 1956 történelmi szerepérõl, hõseinek, mártírjainak emlékérõl, arról, hogy '56 emlékének ápolásáról, az abban érintettekrõl gondoskodni fognak. A miniszterelnök úr fogadta ezeknek a szervezeteknek a képviselõit, és bejelentette, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban külön hivatalnok fog ezekkel az ügyekkel foglalkozni.

Azóta fordulni látszik a kocka. Gálszécsy úr, mint tudjuk, távozott a Miniszterelnöki Hivatalból; azt viszont, hogy ki lett az utódja, egyáltalán megmaradt-e a munkaköre, a sajtóból ezúttal már nem lehetett megtudni - vagy ha elhangzott, már távolról sem az elõzõeknek megfelelõ hangerõvel. De ez a végrehajtó hatalom munkaszervezési gondja, bizonyára tudják, hogyan és mit kell megoldani.

(14.50)

Van azonban sajnos riasztóbb hír is az '56-os szervezetek háza tájáról. Az V. kerület, Nádor utca 36. szám alatti épületben ma 13 politikai, társadalmi és egyéb szervezet van. Az épület sorsáról - hosszú elõkészítõ munka után - 1994 áprilisában kormányhatározat rendelkezett, az 1991. évi XLIV. törvényben meghatározott kötelezettségek okán.

A történet vagyonjogi lényege a következõ: A ház az V. kerületi önkormányzat tulajdonában, illetve kis résztulajdonnal az ÁSZ tulajdonában van. A kerület tulajdonában lévõ részt vásárolta meg a kincstári vagyonkezelõ szervezet a Club Tomaj üdülõért és készpénzért. Hangsúlyozom, hogy az elõzetes megállapodást kormányhatározat szentesítette, és ehhez hozzájárult a kerület önkormányzati testülete is. Ezek után aláírásra került a végleges csereszerzõdés, aminek hatályba léptetõ feltétele a természetvédelmi hivatal hozzájárulása, valamint a Pénzügyminisztérium, illetõleg a kormány jóváhagyása - igaz, hogy ezek csak formálisan, hiszen megelõzõ egyeztetések során már az elõzetes hozzájárulások megszülettek.

A kerület a Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet - és ezen keresztül az érintett szervezetek - bérleti jogát február 28-ával felmondta. Azaz: ha a tulajdonjog, az ingatlancsere ügye nem kellõ gyorsasággal zajlik le, az ott lévõ szervezeteknek február 28-áig ki kell költözniük. Ezt persze tudja a hivatal is. Mégis, a szentesítõ kérelem körülbelül hetedik hete ott fekszik a PM asztalán. Azt is tudjuk, jön a karácsony, és hogy mi szokott lenni ez idõben az akták sorsa. Az ezerszer körbejárt, kormányhatározattal kötelezettséget jelentõ ügy papírját minden sürgetés ellenére nem adták ki.

Úgy gondolom, hogy a PM-re is igaz az államigazgatási eljárás 30 napos határideje. Nem tudjuk tehát, hogy itt egyszerû hivatalnoki hanyagságról van szó, vagy az '56-os szervezetek elhelyezése ügyében van újabb fordulat.

Emlékeztetni szeretnék rá, hogy a magyar parlament annak idején törvénybe iktatta '56 emlékét... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage