Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Valóban így van: az elõzõ kormány ez év áprilisában hozzájárult ahhoz, hogy a Nádor utca 36. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévõ - és a Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet részérõl az elõzõ kormány által megszabott célra bérelt - ingatlant ingatlancsere útján a Kincstári Vagyonkezelõ megszerezze.

A Nádor utca 36. számú épületben három párt foglal helyet: az MDF Pest megyei és V. kerületi szervezete, valamint a KDNP V. kerületi szervezete. Emellett 13 politikai és társadalmi szervezet közül a többi tíz bérlõi minõségben tartózkodik az épületben. A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy a három, ingyenes használatra jogosulttal együtt 12 szervezet a bérlemény összes területének 70 százalékára nem fizeti meg a bérleti vagy a használati díjat. Hiába írta tehát elõ az elõzõ kormány az ingatlan veszteség nélküli bérlését a Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet számára, az ennek a kötelezettségnek képtelen eleget tenni. Ugyanakkor az önkormányzat a bérleti díjat behajtja, tehát a kincstári vagyonkezelõ szervezet ily módon lényegében évi 12 millió forint állami hozzájárulással segíti ezeknek a pártoknak, szervezeteknek az elhelyezését.

Nyilván ebbõl a körülménybõl is adódott a szándék, hogy az önkormányzat tulajdonából az állam tulajdonába kerüljön az épület. A mérlegelés az akkori - mintegy 800 millió forintos - vételár helyett az említett ingatlancsere mellett szólt, amit a kormányhatározat lehetõvé tett, és amit az V. kerületi önkormányzat támogatott. A választás az ön által is említett két volt munkásõr-ingatlanra - a badacsonytomaji és a badacsonytördemici üdülõkre - esett. A csereingatlanokra készített vagyonértékelés - a 640 millió forintra értékelt Nádor utcai ingatlannal szemben - a két üdülõt összesen 400 millió forintra értékelte, így az V. kerületi önkormányzat 240 millió forint értékkülönbözet állami ellentételezésére tart igényt. A csere kapcsán továbbá a két helyi önkormányzat - tehát a badacsonyiak - jogosultak az ingatlanok értéke után 60 százalékos részesedésre, azaz újabb 240 millió forintra.

Az elõzõ kormány intézkedései nyomán tehát kész tényként megjelenõ ingatlancsere ily módon összességében 480 millió forintos költségvetési tehertétellel járna. Ezenkívül számolni kell azzal is, hogy a Nádor utca 36. alatt tíz önkormányzati lakás bérlõjét ugyancsak körülbelül félmilliárd forinttal kell kártalanítani. Összesen tehát a csere egymilliárd forintjába kerül az állami költségvetésnek.

Mindezek alapján, a költségvetés gondjait is figyelembevéve, a Pénzügyminisztérium szakértõi - nagyon helyesen - úgy ítélték meg, hogy alapos mérlegelésre, és a lehetõségek teljes körû feltárására van ahhoz szükség, hogy a Nádor utca 36. szám alatti ingatlan, illetõleg az ott elhelyezett szervezetek helyzetét minden ideiglenességtõl mentesen, de egymilliárd forint teher vállalása nélkül oldják meg. Szándékaink tehát arra irányulnak, olyan megoldást keresünk és fogunk találni, ami megszünteti a bizonytalanságot, a méltányosságon túl tartós rendezést garantál, de nem kerül egymilliárd forintba.

Nincs tehát politikai irányváltás vagy hanyag ügyintézés. Van viszont egy végig nem gondolt egykori határozat, ami egymilliárd forint többletköltséget okozna a költségvetésnek. Garantálhatom, hogy nem fognak utcára kerülni április 28-a után sem az érintett szervezetek. Megtaláljuk a megoldást, és nem fogjuk az egymilliárd forinttal sem terhelni a költségvetést.

Köszönöm a figyelmet. Kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage