Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): ...500 milliárd forint nagyságrendet képvisel. Megbeszéltük annak idején, az általános és a részletes vitában is többször azt, hogy ez a 31 százalék két év alatt emelkedett tizenkettõ-egész-egynéhány- tized százalékról, tehát a tendencia egyértelmûen az eladósodást, a külsõ adósságállomány növekedését jelzi. A költségvetés tanulmányozásánál, a melléje tett, nem túlzottan részletezett gazdaságpolitikai és gazdasági elképzelésekben sem látom - és a frakcióm tagjai sem, sõt a közvélemény sem - , hogy olyan intézkedések történnének a gazdaságban az elkövetkezendõ évben, amelyek ezt a tendenciát megállítanák.

(15.00)

Tehát félõ, hogy ez egyre több lesz, és kezelhetetlenné válik. Már ez a 31 százalék is borzasztó terheket ró, és már szinte ez is kezelhetetlenné teszi a költségvetést. Igen nagy ez az összeg.

Ezért azt kérdezném a pénzügyminiszter úrtól, hogy a kormány, illetve a pénzügyi kormányzat próbál-e lépéseket tenni a külsõ adósság esetleg lehetséges tárgyalásos úton történõ könnyítésének elérése érdekében. Ez volna az egyik kérdésem.

A másik pedig arra vonatkozik, hogy az elmúlt 15-20 évben fölvett kölcsönök fölhasználási oldalát kívánja-e a kormány vizsgálni, hogy vajon azok hazánkban, Magyarországon, magyar beruházásokra, avagy az életszínvonal szintentartására kerültek fölhasználásra, vagy netalántán harmadik országba kerültek valami módon, amirõl nekem információm nincs, de mindenesetre a közvélemény erõsen arra hajlik, hogy ilyesmi is elõfordulhatott.

Befejezésül még annyit szeretnék; mivel pénzügyminiszter úr volt olyan szíves és megtisztelt azzal, hogy az expozéjában általánosságban kitért arra, hogy én az adósságállománnyal kapcsolatban problémákat vetettem fel, ezért szerettem volna ebben az interpellációban pontosítani ezt. Tehát én nem azt kívánom, hogy ne fizessük az adósságot, nem azt kívánom, hogy tagadjuk meg az adósság törlesztését, a kamatok törlesztését, hanem csupán azt, hogy kövessünk el erõfeszítéseket, a kormányzat kövessen el erõfeszítéseket a terhek könnyítése érdekében, hogy a kiadási oldalon ez a nagy szám valamelyest csökkenjen, és azt hasznosabban tudjuk fölhasználni. Erre várom a pénzügyminiszter úr szíves válaszát. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage