Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal következik.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy Kósa Lajos és dr. Orbán Viktor képviselõtársaink T/277. számon benyújtott önálló indítványát az Országgyûlés tárgysorozatába veszi-e. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot, az Országgyûlés 62 igen szavazattal, 163 ellenszavazattal, 33 tartózkodás mellett az önálló indítványt nem vette tárgysorozatába.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a szövetkezetekrõl szóló 1992. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/149. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A bizottságok együttes ajánlását T/149/21. és T/149/25. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem önöket, hogy a miniszteri válaszadásra már sor került.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször majd azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat. Ezt a javaslatsort a szavazást megelõzõen fogom ismertetni.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás l, 3., 4., 9., 10., 12., 22., 23., 24., 28., a kiegészítõ ajánlás 2. pont B változata 4., 5., 6. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

Az ajánlás 25. pontjáról a Független Kisgazdapárt frakciója szavazást kért. Ez indokolatlan, hiszen a módosító javaslat a mezõgazdasági bizottságban megkapta a képviselõk egyharmadának támogatását.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az ajánlás 6., 7., 14., 16., 18., 33., 34. pontjaiban lévõ javaslatokat elõterjesztõik visszavonták.

Az ajánlás 20., 21., 29. pontjai az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása szerint nem bocsájthatóak szavazásra.

Tisztelt Országgyûlés! Most az ajánlás 11., 19., 31., 32. pontjában és a kiegészítõ ajánlás 3. pontjában lévõ módosító javaslatot teszem fel szavazásra, az igazságügy-miniszter úr által közölt, támogatott módosító javaslatok jegyzékével megegyezõen. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ, ezért a döntés elõtt nem kérdezem meg az állásfoglalást.

Kérdezem a tisztelt Orszgágyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 204 igen szavazattal, 48 ellenszavazattal, 10 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket elõterjesztõjük nem támogatott, és a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk. Az ajánlás 2. pontjában Bogárdi Zoltán a törvény 20. § (2) bekezdése helyébe újat javasol, amely a közgyûlés egyes hatásköreinek gyakorlásáról szóló szabályt módosítja.

A mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. S az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen szavazattal, 182 ellenszavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 5., 8. és a kiegészítõ ajánlás 1. pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 21. § (4) bekezdésének módosítására. Mindhárom javaslat az üzletrésztõke legalább egytized részével rendelkezõ tulajdonosainak jogosítványaira terjeszt elõ módosítást.

Elõször Bogárdi Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 5. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 48 igen szavazattal, 207 ellenszavazattal, 13 tartózkodással nem fogadta el.

Most Tóth Tihamér javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 1. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 200 ellenszavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Dióssy László javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 8. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 23 igen szavazattal, 227 ellenszavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(15.40)

Az ajánlás 13. pontját magába foglalja a kiegészítõ ajánlás 2. pontjának A változata. Mindkét indítvány a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdése módosításával a törvény 22. § (1) bekezdése felvezetõ szövegének változtatását kezdeményezi, és ezzel a határozatképesség szabályait kívánják megváltoztatni.

Elõször Tóth Tihamér javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2. pontjának A változata szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 8 igen szavazattal, 233 ellenszavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most K. Csontos Miklós javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 13. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 15 igen szavazattal, 209 ellenszavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 15. pontjában Gombos András és Kertész Zoltán a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdésében a törvény 22. § (1) bekezdése a) pontjának módosítását kezdeményezi. Eszerint a szövetkezet egyesülése, beolvadása, szétválása, átalakulása, megszûnése, az alapszabály elfogadása vagy módosítása kapcsán meghozandó döntésekre ne az általános határozatképességi szabályok érvényesüljenek. Ennek alternatíváját képezi az ajánlás 17. pontjában lévõ javaslat, amely más kodifikációs megoldást kezdeményez.

Elõször Gombos András és Kertész Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 15. pontja szerint. A mezõgazdasági és a gazdasági bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 152 ellenszavazattal, 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Bogárdi Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 17. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 202 ellenszavazattal, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 25. pontjában Gyimóthy Géza a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésében a törvény 77. § (4) bekezdésének elhagyását kezdeményezi. Ez a rendelkezés azt tartalmazza, hogy az elõkészítõ közgyûlésen a szétválási szándékkal egy idõben a tagok számára kötelezõ nyilatkozni arról, hogy melyik szövetkezet tagjai kívülálló üzletrész-tulajdonosai kívánnak lenni.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 26., 27. pontban lévõ javaslat elfogadását. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 203 ellenszavazattal, 12 tartózkodással nem fogadta el.

A 26. és 27. pontokban Dióssy László és K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésében a törvény 77. § (4) bekezdése módosítását javasolja.

A 26. pontban lévõ indítvány az elõzõ szavazásnál ismertetett normaszöveg szövegezésében kíván pontosításokat. A 27. pontban lévõ javaslat pedig a rendelkezést kiterjeszti a kívülálló üzletrész-tulajdonosokra is a 26. ponttal alternatív módon.

Elõször Dióssy László javaslatát teszem fel szavazásra a 26. pont szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 210 ellenszavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most K. Csontos Miklós javaslatát teszem fel szavazásra a 27. pont szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 202 ellenszavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 30. pontban Bogárdi Zoltán a törvényjavaslat 115. §-ának (1) bekezdését új paragrafussal kívánja kiegészíteni, amely szerint a települési részközgyûlés szétválást elhatározó döntése esetén nem kell elõkészítõ közgyûlést tartani. A vagyonmegosztó közgyûlés elõkészítésére a részközgyûlés 3-5 tagú bizottságot választ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 201 ellenszavazattal, 12 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végéhez értünk. Megkérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés.

Megadom a szót Farkas Gabriellának, a Magyar Demokrata Fórum részérõl. (dr. Farkas Gabriella: Nem kérek szót.) Nem kér szót. (dr. Farkas Gabriella: Bocsánat, ez tévedés lesz.)

Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerülhet sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1995. évi költségvetésérõl szóló törvény hatálybalépéséig szükséges egyes rendelkezésekrõl szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala.

Az elõterjesztést T/368. számon, a bizottságok ajánlását pedig T/368/8. és T/368/11. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót dr. Békesi László pénzügyminiszter úrnak, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra. Miniszter urat illeti meg a szó.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage