Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Ugyancsak a javaslattól eltérõ koncepciót tükrözött az az elképzelés, amely szerint a hegyközség nem kötelezõ tagságon alapuló köztestület lett volna, különös tekintettel arra, hogy a most alakuló agrárkamarák mellett nem kellene újabb kötelezõ tagsággal járó szervezet létrehozásával terhelni a termelõket.

Ezzel a felvetéssel sem lehet egyetérteni. Bármely szervezetet közfeladatok végzésére feljogosítani, a szakigazgatás rendszerébe illeszteni akkor lehet, ha az érdekeltek minél szélesebb körét, lehetõleg teljes egészét átfogja.

A kamarai törvénnyel való összhang megteremtésére is voltak kísérletek a bizottsági szakaszban. Egyrészt a kettõs tagdíjfizetés kiküszöbölésére, másrészt valamely szervezeti megoldásra, amely a kettõs tagságot zárná ki. Ezzel kapcsolatban azt kell világosan látni, hogy más a kamara és más a hegyközségi szervezet funkciója. Az elõbbi általános gazdasági, szervezési feladatokat lát el, míg a másik tevékenységében egy speciális dolog: az eredetvédelem dominál. Mindkettõnek tehát az a haszna a termelõ számára, amelyért - a kényszer mellett - érdemes is tagnak lenni és a szervezet szolgáltatásait igénybe venni.

Ugyanígy el kell határolni a hegyközségi szervezet szerepét, funkcióit a terméktanácsokétól. Ez utóbbiak ugyancsak speciális kérdésekkel, a piacszabályozás által részükre biztosított feladatokkal kell hogy foglalkozzanak, annak ellenére, hogy a hegyközségi szervezet a piacszabályozás kérdéseiben sem lesz megkerülhetõ. A speciális feladatok, az eltérõ szervezõdés mindazt indokolják, hogy a piacszabályozási feladatokat - az agrárpiaci rendtartásra vonatkozó szabályoknak megfelelõ - külön szervezet végezze.

Mindazonáltal ezeknek az összefüggéseknek, kapcsolódási pontoknak az újragondolására nyilván alkalmat fog teremteni egyrészt a gazdasági kamarákról szóló törvénynek a közeli jövõben várható módosítása, valamint az agrárpiaci rendtartás szabályainak az elmúlt két év tapasztalatainak figyelembevételével történõ felülvizsgálata.

A törvényjavaslat bizottsági vitája elsõsorban azt a hasznot hozta az elõterjesztõ számára, hogy a törvényjavaslat a bizottság által támogatott, valamint a bizottság által elõterjesztett módosító javaslatokkal számos ponton, a gyakorlati megvalósítást jobban segítõ elképzelésekkel gazdagodott.

Tisztelt Országgyûlés! Mindezek után kérem, hogy a kormány által is támogatott módosító javaslatokkal együtt fogadja el a hegyközségekrõl szóló törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage