Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Engedjék meg, hogy a közelgõ karácsonyi ünnepek alkalmából itt, napirend után néhány szót szóljak.

Úgy vélem, hogy karácsony ünnepe itt, a mi kultúrkörünkben hívõ és nem hívõ számára egyaránt kiemelkedõ, mint a legfontosabb emberi tevékenységnek, a szeretnek az ünnepe. Ha valaki azt kérdezné, hogy az ilyenkor szokásos jókívánság-özönön kívül van-e ennek köze a politikához, annak felhívom figyelmét az Új Város címû folyóiratban nemrég megjelent cikkre, melynek címe: "A politika a legnagyobb szeretet".

E gondolat jegyében engedjék meg, hogy ebbõl az alkalomból is kifejezzem meggyõzõdésemet: a politika elsõsorban nem hatalom, hanem szolgálat. A hatalomban lévõknek óriási lehetõség, az ellenzékieknek is lehetõség arra, hogy szolgáljanak, segítsék elõ az ország helyzetének javulását.

Ezért nem az elmondottakkal ellentétben, sõt éppen annak szellemében vagyunk mindannyian megkérdezhetõk: megtettünk-e mindent ennek érdekében. A hatalomban lévõk pedig most, 1994 karácsonyán különösen megkérdezhetõk: megtettek-e mindent annak érdekében, hogy hazánk nemzetközi megítélése ne romoljon, ellenkezõleg, kedvezõbbre forduljon az európai integráció keretében; megtettek-e mindent annak érdekében, hogy ne szenvedjen csorbát hazánkban a demokrácia és a piacgazdaság kiépítése; megtettek-e mindent annak érdekében, hogy a gazdasági helyzet javuljon, s minél hamarabb több kerüljön az állampolgárok, a családok asztalára.

E kérdések mögött - s ezt még mindig karácsony szellemében mondom -, az a súlyos aggály húzódik meg, hogy az év végére egyre több gond és baj torlódik az emberek életében, s ezzel párhuzamosan a kormányzó koalíció soraiban is egyre több zavar keletkezik.

Kérdéseim és aggályaim fölé szeretném helyezni bizalmamat az ország jövõjében, abban, hogy az országot érintõ súlyos kérdésekben talán mégis lehetséges konszenzus keresése és kialakítása, s erre szeretnék végezetül példát adni: kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok valamenyiüknek és az egész országnak.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage