Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Amint a felszólalásom címe is jelzi: a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportjának állásfoglalása az Országgyûlés téli szünete alatti sürgõs teendõkrõl a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportjának elhatározását jelenti be azzal kapcsolatban, hogy most, amikor a mai nap megszavazza az Országgyûlés a magyar nép balsorsát megjelenítõ 1995-ös költségvetést, és ezt követõen a tisztelt Ház, mint aki jól végezte a dolgát, elmegy téli álmát aludni, mit kell tenni az alatt, hogy ne veszélyeztesse semmi azt a parlamenti demokráciát, amelynek ugyancsak zsenge gyökereit félti a Független Kisgazdapárt attól, hogy vajon fává tud-e ez terebélyesedni.

Ezért a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja két sürgõs intézkedést határozott el a téli szünet idejére.

Az egyik: felállítjuk azt a hatpárti és a parlamentbe be nem jutott pártok képviseletét is felölelõ egyeztetési mechanizmust, hogy rendkívüli veszélyhelyzet esetén, akár egyes néprétegekre háruló olyan gazdasági nyomás esetén, amely nyilvánvalóan sztrájkokban, megmozdulásokban, tiltakozásokban jutna kifejezésre, ezek kezelhetõek legyenek; másrészt pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kormány hatalmi túlsúlya ne tudjon érvényesülni eddig is az Országgyûlés fölé kerekedõ végrehajtó hatalmi helyzeténél fogva. Ezért a Független Kisgazdapárt elhatározta, hogy most nyomban kezdeményezi és ezennel bejelenti, hogy a téli szünet idején hozzáfogunk ennek az adminisztratív elõkészítéséhez: hogy az alkotmány 2. §- ában írt népszuverenitást ne válthassa fel semmiféle parlamenten kívüli vagy parlamenti frakciózás sem, ezért mi - a köztársasági elnök közvetlen választását elhatározandó - hozzákezdünk a köztársasági elnök jogkörének kibõvítését is jelentõ alkotmánymódosítás elõkészítéséhez. Ezt a parlamenti pártok tudomására is fogjuk hozni, és parlamenten kívüli erõket is bevonunk abba.

A Független Kisgazdapárt országos vezetõségi ülését január 13-ára összehívtuk, hogy a párt is nyilvánítson véleményt ebben a kérdéskörben. (Taps a bal oldalon.) Köszönöm az elismerõ tapsot. És ha jóváhagyja a köztársasági elnök közvetlen választásával kapcsolatos frakciódöntést, akkor január 14-étõl 31-ig elkészítjük a nyomtatványokat, és február elsején elindítjuk az aláírásgyûjtést.

Rendkívül fontosnak tartjuk a köztársasági elnök közvetlen választását és a köztársasági elnök hatáskörének növelését, mert úgy ítéljük meg, hogy a végrehajtó hatalom túlsúlya ellehetetleníti a Ház munkáját, hiszen a tisztelt képviselõtársaim közül is nem egyen tapsolnak akkor, amikor errõl, a korábban általuk is helyesnek tartott intézkedésrõl beszélünk.

Mi úgy gondoljuk, hogy ezért a Független Kisgazdapártnak kell élére állnia azoknak a követeléseknek...(Felzúdulás a bal oldalon.)..., amelyek ma már itt elsikkadni látszanak a Házon belül is. Ennek a bejelentésnek nem lehetett további halasztása, hiszen a mai nappal a tisztelt Ház téli szünetre megy, ezért nézzék el képviselõtársaim, hogy a jövõt tekintve egy rendkívüli intézkedést jelentettem be, és nem az elmúlt idõszakra vonatkozott mindez. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage