Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Most, hogy végére értünk az adótörvények, valamint az 1995. év gazdálkodását alapvetõen meghatározó költségvetési törvényjavaslat tárgyalásának, engedjék meg, hogy a rendelkezésemre álló három percben röviden indokoljam frakciónk döntését.

Döntésünk elõzményeként emlékeztetnem kell azokra a szempontokra, amelyeket szükségesnek tartottunk egy megalapozott, reális, a gazdasági folyamatokat figyelembe vevõ költségvetés elkészítéséhez. Így fontosnak tartottuk, hogy 1995-ben egy középtávú gazdaságpolitika részeként az egyesúlyra törekvés mellett a gazdasági növekedést ösztönzõ lépésekre is sor kerüljön. Fontosnak tartottuk, hogy a takarékosság, az olcsó állam érdekében az állami kiadások csökkenjenek, ezzel összefüggésben a központi újraelosztás aránya változzon. A vita során többször hangsúlyoztuk, hogy a hosszú távú növekedést elõsegítõ gazdaságpolitikát és az elkerülhetetlen államháztartási reformot csak abban az esetben lehet összekötni és megindítani, ha a kormány meg tud állapodni az érdekképviseletekkel, ha a munkáltatói és munkavállalói szervezetekkel egyezségre jut a legfontosabb lépésekben. Várakozásainkat arra alapoztuk, hogy a Horn-kormány nem kért türelmi idõt, azonnali cselekvést ígért.

Mint az mára nyilvánvalóvá vált, a költségvetés megalkotása során ezek az ígéretek nem teljesültek. A megszületett adótörvényeket és a költségvetést nem alapozza meg semmiféle gazdasági program. Nem tudjuk, a most elfogadott lépések milyen rendszerbe illeszkednek, az adóterhek növekedése és a "mindenkitõl elveszünk egy kicsit" döntések mivel járnak 1995 után. Az állami kiadások felülvizsgálata tovább késik, és az októberre ígért társadalmi- gazdasági megállapodásból egyelõre semmi nem valósult meg.

Tisztelt Ház! A Fidesz mint ellenzéki frakció a Házszabályban rögzített jogainak felfüggesztésével próbálta segíteni egy reális költségvetés elkészülését. Módosítócsomagot nyújtottunk be, amely a közoktatás, a felsõoktatás, az önkormányzatok, a gyermek- és családsegítés, valamint a közbiztonság megerõsítését, támogatását szolgálta volna. Módosítócsomagunk - elfogadása esetén - enyhítette volna azokat a hatásokat, amelyek ellehetetlenítik 1995-ben ezeket a területeket. Sajnáljuk, hogy a kormány ezekre a javaslatokra is nemet mondott. Köszönjük figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage