Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy kicsit szokatlan volt a pénzügyminiszter úr egyperces expozéja, azonban jólesett hallani, és jólesett hallani azt is, hogy az MSZP frakcióvezetõje is arról beszélt, hogy volt egyfajta összefogás itt a parlamentben.

Azért is jólesett ezt hallani, hiszen akkor, amikor a költségvetés vitája elkezdõdött, éppen a kormánypártok részérõl volt egyfajta kis bizonytalankodás, elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy semmi gond, esetleg majd csak januárban lesz költségvetése az országnak. Mi akkor azt mondtuk, hogy konstruktív ellenzékként mindent megteszünk, ami rajtunk áll, annak érdekében, hogy még ebben az évben legyen elfogadott '95. évi költségvetés. Bár az elmúlt négy évben nemigen tapasztaltuk a konstruktív ellenzékiséget, amikor mi voltunk kormányon, azonban úgy gondolom, ez nem befolyásolja azt, hogy most, ezalatt az egy hónap alatt valami olyasmi történt, hogy lényegében az itt lévõ összes párt összefogásának eredménye az, hogy ma van elfogadott költségvetése az országnak.

Úgy gondolom, hogy a parlament sokat próbált apparátusa is újra bizonyított, és olyan elismerésre méltó teljesítménnyel, ami valóban mindenki részérõl csak a teljes elismerést tudja kivívni.

A költségvetés a mindenkori gazdaságpolitika tükre. Ebben az esetben azonban, ha a gazdaságpolitikát keressük ebben a költségvetésben, akkor egyet találunk: nevezetesen azt, hogy ez a költségvetés következetesen elvesz, kíméletlen következetességgel elvesz mindenhonnan, de nem lehet tudni, hogy kinek ad.

Fölvetettünk a költségvetés vitájában néhány témát, például a gyermekes családok kérdését. Közismert, hogy a gyermektámogatási kedvezmény megvonásra került. Felvetettük a tudomány és a kultúra kiemelt jelentõségét, ennek megfelelõ kezelését, felvetettük ezen kívül a kistelepülések nehéz helyzetét és nem utolsósorban az ország egyik legfontosabb kérdését: az infrastruktúra fejlesztését. Ezekre ez a költségvetés nem ad pozitív választ.

Tisztelt Ház! A restrikció önmagában kevés - ez a költségvetés a küszködés költségvetése lesz. Ezért a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja nemmel szavazott a költségvetésre. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage