Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportja sem tudja a jövõ évi költségvetést megszavazni. Megértjük és elfogadjuk az egyensúlyjavítás alapvetõ szükségszerûségét, azonban úgy gondoljuk, hogy ehhez más gazdaságpolitikával lehet eljutni. Sajnos, a kormány gazdaságpolitikáját megkésve kapta meg a parlament, és egyáltalán késedelem volt az eljárásban is.

Mi is partnerek voltunk abban, hogy ennek ellenére - a véleményünk szerint továbbra is szükségtelenül benyújtott pótköltségvetés hosszú vitája ellenére is - eljárásilag ne legyen gond, és legyen az országnak még ebben az évben elfogadott jövõ évi költségvetése.

Három gondot emelnék ki, amelyet itt is szükségesnek tartunk megemlíteni. Az egyik az, hogy a privatizációs bevételt máig nem támasztja alá egy privatizációs törvény; itt is egy késedelem van, és sajnos a gazdasági életet legjobban befolyásoló privatizációs eljárásokban is komoly gondok mutatkoznak.

A másik: szintén késedelem volt az energiaár-emelések mértékét és kompenzációját illetõen. A költségvetési vita vége felé sikerült ezt valamennyire bejelenteni és megoldani, végül is így került bele a költségvetésbe az a kompenzáció, amit részleteiben nem ismerünk.

A harmadik, amit itt, ezen rövid idõ alatt ki szeretnék emelni - és ami a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti csoportjának, hogy így mondjam, legjobban fáj -, ez a többgyermekes családok helyzete. Aggódunk a számottevõ romlás miatt, ami ezen a téren bekövetkezik ennek a költségvetésnek az elfogadásával, ide értve természetesen az adócsomag egészét is, hiszen a személyi jövedelemadónál ez már eldõlt.

Mindezek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti csoportja ezt a költségvetést ilyen formában nem tudja megszavazni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage