Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amint az ismeretes, a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja a '95-ös költségvetést mint nemzetrontót elutasította. (Általános zaj.) Az az álláspontja, hogy ez a költségvetés az országot ellehetetleníti, hiszen az ország helyzete évek óta romlik, a tömegek elszegényednek, a kistelepülések ellehetetlenülnek, a nagycsaládok ellehetetlenülnek, restrikciós politikát hirdet meg ez a kormány, de a szûkítést csak a tömegek vonatkozásában alkalmazza, ott pedig már úgy... (Emeltebb hangon:).., hogy a tömegek nyakára tette a hurkot, ugyanakkor saját magának mindent megenged! A lehetõségeket elmulasztotta, lásd az expót, ugyanakkor a nagy elosztási rendszerekhez nem nyúlt hozzá, kis csoportok munka nélkül, produktum nélkül óriási pénzekhez jutnak, ugyanakkor az ország túlnyomó többségének a 8500 forintra kimondott, a megélhetéshez elégnek állított, de lassan már az éhenhaláshoz is kevés pénzösszeg jut. Tehát ez a költségvetés mindent, ami rossz, elfogadott, a lehetõségeket pedig nem használta ki.

A Független Kisgazdapárt álláspontja világos és félreérthetetlen: amíg nem lesz mersze ennek a kormánynak, ennek a parlamentnek hozzányúlni a külsõ államadósság menedzselésének kérdéséhez, amíg ennek a Háznak nem lesz mersze a nagy elosztási rendszerekhez hozzányúlni... (Általános zaj.).., amíg ennek a Háznak nem lesz mersze kimondani, hogy addig, amíg az özvegyeknek és az árváknak jut a néhány ezer forint, ugyanakkor az MSZP-t támogató bankárok egymillió forintos jövedelmeket vesznek fel, addig az ország el fog lehetetlenülni!

(13.40)

A Független Kisgazdapárt pedig ilyen költségvetéshez nem fog segédkezet nyújtani - nem is nyújtott: elutasítja ezt... (Zaj. - Közbekiáltások.) Hiszen mi már 1992-ben országos vezetõségi döntést hoztunk arról: a Független Kisgazdapárt nem szavazhat meg egyetlenegy olyan költségvetést sem, amely akár egyetlenegy fillér többletterhet rak a magyar nép nyakára.

Mi tehát többletterhet nem fogadunk el, hanem gyökeres változtatást követelünk - ezért utasítottuk el ezt a költségvetést. (Taps a kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage