Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Igen tisztelt Miniszterelnök Úr! Amint az ön elõtt is ismeretes, a nemzetet rendkívül nyugtalanítja a külsõ államadósság kérdése, nagysága, a jelentõs kamatok. Több ízben felmerült magyarországi gazdaságpolitikusok részérõl, hazánk határain kívül élõ közgazdászok részérõl is, hogy a jelenlegi módszerrel nem lehet kijutni az adósságcsapdából. Egyes számítások szerint az ezredfordulóra - ha ilyen úton haladunk - akár a 40 milliárd külsõ államadósságot is elérheti az államadósság mértéke, tehát ellehetetlenül az ország.

Úgy merül fel számos közgazdász elõtt a kérdés: vajon van-e mersze ennek az országnak szembenéznie a külsõ államadósság újszerû menedzselésének a kérdésével, vajon nem kellene-e megvitatni a parlamenten belül a parlamenti pártoknak, esetleg szélesebb nyilvánosság elõtt ennek a kérdésnek valamennyi közgazdasági és politikai vetületét; nem kellene-e megvizsgálni alternatívaként a külsõ államadósság újszerû menedzselésének a kérdését.

Nem arról van szó tehát, hogy azt sugallom: szüntessük be az adósságfizetést - ez sosem jutott eszünkbe -, hanem arról van szó, hogy nem lenne-e célszerû, nem tartaná-e indokoltnak miniszterelnök úr, hogy ha ezt az egész kérdéskört az ország nyilvánossága elõtt megvitatnánk és minden kérdéskörre nézve pro és kontra elhangozhatnának nyilatkozatok. Erre irányul a kérdésem. Várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage