Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Képviselõ Úr! Teljesen egyetértek azokkal, akiket ez a kérdés foglalkoztat. Engem is, mindannyiunkat és évek óta foglalkoztat.

Mindjárt hadd mondjam, hogy ennek a kérdésnek kötetnyi irodalma van. Tudniillik megértem azt, hogy valaki azt mondja, hogy nem lehet örökre berendezkedni erre, hogy fizetünk, sokan nyugtalanok, különbözõ javaslatok jönnek a legkülönbözõbb körökbõl, de sajnos, miniszter úr... képviselõ úr - megelõlegeztem....(Derültség.)... egyetlen komoly nemzetközi partner ezt a kérdést nem veti fel, ami az ön kérdésében szerepel: hogyan lehetne moratóriumot hirdetni, vagy netán más módon ezt az adósságkérdést kezelni.

Amikor idõnként felröppennek a nemzetközi sajtóban olyan hírek, hogy Magyarország átütemezést akar, mindig a leghatározottabban visszautasítjuk. Feltehetõen ez nem kormánykörökbõl származik, hanem máshonnan.

Sok kérdésben nem értünk egyet az elõzõ kormánnyal, de azt hiszem, hogy ez azok közé a kérdések közé tartozik, amiben egyetértünk, hogy ezt a kérdést a Magyar Köztársaság egyetlen kormánya sem vetheti fel, mert ez nagyon súlyos következményekkel járna az ország pénzügyi, gazdasági helyzete szempontjából.

Vitatkozni lehet, a megoldás az, hogy meg kell állítani az adósságállomány további növekedését. A most elfogadott költségvetés is többek között ezt a célt szolgálja és azt, amit meghirdettünk: a modernizációs programot, az ország pénzügyi-gazdasági helyzetének megszilárdítását. Minden más javaslat csak nehezítené, ellehetetlenítené az ország pénzügyi helyzetét. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage