Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Az MGM valóban az ország iparának egy rendkívül fontos vállalata, és az is volt. Hogy mennyire az volt, jellemzõ: az elõzõ kormány idõszakában a 12 fölülvizsgálandó és egyénileg kezelendõ nagyvállalat közé került be.

Ahogy ön elmondta, '92-ben, '93-ban különbözõ lépések, kezdeményezések történtek a vállalat jövõjének megalapozása érdekében. Részeredmények voltak, de nem ment végig a konszolidációs folyamat. Az ipari tárca jelenleg dolgozik azon, hogy a 12 vállalattal hogyan foglalkozzék a jövõben a kormány. Tárcakörözésre egy olyan javaslatot küldtünk, hogy a 12 közül 4 - közöttük az MGM - bennmaradjon abban a körben, amelyekkel egyedileg foglalkozik a jövõben is a kormány, mindaddig, ameddig nem rendezõdik a sorsa.

Külön készül egy kormány-elõterjesztés a Gördülõcsapágy Mûvekrõl, amely elõterjesztés tárcaegyeztetések stádiumában van. Két irányban gondolkodunk, mind a két irányban vizsgáljuk a kihatásokat. Az egyik irány a felszámolás, a másik pedig a reorganizáció végigvitele.

Szeretném elmondani, hogy a tárca részérõl a reorganizáció végigvitele mellett foglalunk állást, mégpedig a következõ indokok alapján: 1993-ban mélyponton volt a cég, egymilliárd forint körül volt a vesztesége. Ebben az évben ebbõl rengeteget ledolgozott, várhatóan háromszázmillió forinton belül végez. A mi adataink, becsléseink alapján jövõre a folyamatos tevékenysége átmegy pozitívba. Emellett az exportját nagyon nagy ütemben tudja növelni: az idén 16 millió dollárnyi exportot bonyolított le, jövõre mintegy 22 millió dollárra már rendelkezik szerzõdésekkel. Tudomásunk van arról, hogy a fõ piacokon további tárgyalásai vannak, további exportlehetõségek nyílhatnak. Amennyiben ez így van, van jövõje a cégnek, s ha van jövõje a cégnek, akkor a helyes út a reorganizáció, és nem a felszámolás. Tudomásom szerint ebben a társtárcák és az ÁVÜ is partner.

Annyit azonban hadd mondjak el probléma gyanánt, hogy az ÁVÜ-nél vannak gondjaink, mert az ÁVÜ csak abban az esetben engedhet el adósságot, ha az államháztartási törvényt ennek megfelelõen vagy módosítjuk, vagy közössé válik az az értelmezés, hogy elengedhet tartozásokat. Errõl a tárgyalások szintén folyamatban vannak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage