Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Legfõbb Ügyész Úr! Minden becsületes magyar állampolgárt felháborít az a példátlan méretû szervezett korrupció, mely az utóbbi években országunkban eluralkodott. Az egyre jobban kiszélesedõ korrupciós hullám megfékezésére sem a korábbi, sem pedig a jelenlegi kormány nem tette meg a szükséges szigorú intézkedéseket.

Köztudomású, hogy évekkel ezelõtt a Magyar Nemzeti Bank a devizaszabályok súlyos megsértése miatt feljelentést tett az ügyészségen, mivel a Külkereskedelmi Bank akkori vezérigazgató-helyettese, Markovics Béla, a Nemzeti Bank elõzetes engedélye nélkül 120 millió dollárt utalt át külföldre egy Gerõ László nevû személy nevével fémjelzett és érdekeltségû nyugati cégnek. Azóta Gerõ László is és a 120 millió dollár is eltûnt.

Az ügyészség az ügy vizsgálata során a Nemzeti Banknak azt a választ adta, hogy a cselekmény csak devizaszabály-sértésnek minõsül. Ezen tájékoztatást a kérdés törvényes rendezését kezdeményezõ könyvvizsgáló a Nemzeti Bank jogi fõosztályának illetékes vezetõjétõl kapta.

Az ügyészség minõsítése nem felel meg az 1968. évi I. törvény 116. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt elõírásoknak, mivel devizaszabály-sértésnek csak az ötvenezer forintot meg nem haladó devizaszabály-sértés minõsíthetõ. A 120 millió dolláros érték forintra átszámítva nyilvánvalóan ötvenezer forintnál nagyobb összeget képvisel a folyósítás idõpontjában is.

Álláspontunk szerint erre az ügyre a Btk. 309. § (4) bekezdése vonatkozik, mely szerint a büntetés 2 évtõl 8 évig terjedõ szabadságvesztés, ha a bûncselekményt különösen nagy értékre, üzletszerûen vagy bûnszövetségben jelentõs értékre követik el.

Az elõadottak után a legfõbb ügyész úrhoz az alábbi kérdéseket intézem:

A feltehetõen széles körû ügyészi feltáró munka során kik ellen történt vádemelés? Elismeri-e az ügyészség, hogy a 120 millió dolláros hitel folyósítása törvénysértõ módon történt? Egyrészt azért, mert megfelelõ fedezet biztosítása nélkül történt, másrészt a Nemzeti Bank engedélye nélküli folyósítás deviza-bûncselekménynek minõsül, miután az ötvenezer forint értéket a folyósítás pillanatában meghaladta.

Vizsgálta-e az ügyészség, hogy a hatalmas összegû hitelnyújtás csak felelõtlenség, vagy szándékosan és titokban elõkészített és végrehajtott összejátszás alapján történt? A tranzakció óta eltelt idõben visszatérült-e valamennyi összeg a magyar néptõl elrabolt pénzbõl? Markovics Béla õrizetbevétele megtörtént-e?

Az ország közvéleménye a korrupciók minél gyorsabb megfékezését kívánja elsõsorban a rendõrségtõl és az ügyészségtõl. Ennek szellemében várom és várja a magyar közvélemény legfõbb ügyész úr megnyugtató válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage