Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Legfõbb ügyész úr válasza megdöbbentõ. Megdöbbentett engem, és feltehetõen a tévénézõket is. Ugyanis a Legfõbb Ügyészség kifejtett álláspontja az ügyben az állampolgárokban aggodalmat, sõt félelmet keltõ. Egyrészt azért, mert egy könnyen felismerhetõ és minõsíthetõ súlyos gazdasági bûncselekményt csak szabálysértésnek minõsített, majd elévülésre hivatkozott. Másodszor azért, mert nem törekedett a tények feltárására, az ügy érdemi rendezésére, nem tárta fel, hogy az illetékes szervezetek szándékosan fedezték az ügyet, nehogy a közvélemény tudomására jusson. Nem tárta fel az ügyészség a hitelt folyósító személy, a Külkereskedelmi Bank volt vezérigazgató-helyettese, Markovics Béla és Gerõ László, az Interág volt vezérigazgatója közötti személyi összefonódást; mind a két személy a kommunista rezsim élvonalához tartozott.

Ez a két hazaáruló összesen 10 milliárd 800 millió forintot rabolt el a magyar néptõl. Ez kamatokkal együtt jelenleg 24 milliárd forintot jelent. Még egyszer mondom: 24 milliárd forintot! Mindezek után Markovics Béla szabadlábon van. Elképesztõ! Aki ezt a törvénytelenséget védte, maga is bûncselekményt követett el.

Tisztelt Legfõbb Ügyész Úr! Le kellene vonni a konzekvenciát, ha erre az illetékes kormányfõ nem is kérte fel. Egy normális nyugati demokráciában ilyen hatalmas méretû korrupció esetén az érdekelt miniszter azonnal lemond, az érdekelt vezetõkkel együtt. S a legfõbb ügyész kötelessége ellenük büntetõeljárást kezdeményezni. Az alkotmány 20. § (2) bekezdése szerint az országgyûlési képviselõk tevékenységüket a köz érdekében látják el. Ez tehát azt jelenti, tisztelt képviselõtársaim, hogy a magyar nép érdekében! Önök erre esküt tettek.

Tisztelettel kérem képviselõtársaimat, hogy esküjükre tekintettel ne fogadják el a legfõbb ügyész válaszát. Minden parlamenti képviselõ egyénileg és az egész parlament testületileg is lejáratná magát és megszegné esküjét, ha ebben az ügyben a felelõs személyek megvédésére törekedne, akár hallgatólagosan, akár nyíltan. Az önök szavazatát a parlamenti jegyzõkönyv örök idõkre meg fogja örökíteni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage