Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Nem fogadom el a választ. Tisztelt mûvelõdési és közoktatási Miniszter Úr! Örülök, hogy fontosnak tartja a médiumokra vonatkozó törvény megalkotását, azonban az Alkotmánybíróság határozata értelmében "a kormánynak alkotmányos kötelessége is az alkotmányos rend védelme és az állampolgárok jogainak biztosítása, amelyért felelõssé tehetõ."

A jelenlegi kormánykoalíciónak több mint kétharmados többsége van, az ellenzék hozzájárulására nincs szüksége, ígérete ellenére érdemben nem is egyeztetett vele, tehát a törvény elfogadásának országgyûlési akadálya nincs.

A médiumokra vonatkozó törvényjavaslat benyújtásának az elmúlt fél évben a kormány részérõl az volt az akadálya, hogy a kormányzó koalíciós partnerek, azaz az MSZP és az SZDSZ egymás között nem tudott megegyezni a törvény tartalmában. A kormánypárt felelõs azért, hogy az eltelt fél év alatt nem született olyan, médiumokra vonatkozó törvény, amely az Alkotmánybíróság szerint "kizárja, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban akár az állam szervei, akár egyes társadalmi csoportok a mûsorok tartalmára meghatározó befolyást gyakorolhassanak, és amely képes biztosítani a közérdeklõdésre számot tartó eseményekrõl és tényekrõl való elfogulatlan tájékoztatást."

A kormány felelõs azért, hogy a médiumokra vonatkozó törvény hiányában jóváhagyott a Magyar Televízió vonatkozásában egy olyan szervezeti és mûködési szabályzatot, amely eltörölte a társadalmi és szakmai kontrollt biztosító felügyelõbizottságot, nézõi tanácsot, etikai és nyelvi bizottságot, s helyette csupán tanácsadói testületeket hozott létre. A kormány felelõs azért, hogy a médiumokra vonatkozó törvény hiányában a hivatalosan közölt 23 fõvel szemben gyakorlatilag mintegy 300 személy munkavégzését tették lehetetlenné vagy helyezték õket kedvezõtlenebb munkakörbe, illetõleg egész mûsorokat szüntettek meg.

Mindezek alapján miniszter úr válaszát nem tudom elfogadni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage