Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Urak! Amint azt önök is tudják, Magyarországon számos, 500 fõ alatti kistelepülés van, mely kistelepüléseknek önálló bevételük nincsen, az egyetlen lehetséges forrásuk a fennmaradásra az állami támogatás. Az állami támogatás a korábbi címzett és céltámogatási rendszeren keresztül részükre magasabb volt, mint a jelenlegi, és lényegében ennek a támogatási rendszernek a keretein belül arra kényszerültek, hogy ha a gyerekeiket iskolába, óvodába akarták járatni, miután önmaguk ennek költségeit nem tudták fedezni, a szomszédos községgel kellett megállapodást kötniük.

Olcsvaapátinak 400 lakosa van, ennek a döntõ többsége nyugdíjas, munkanélküli, mindenféle jövedelem nélküli, jó, ha tíz aktív dolgozó van a kistelepülésen. A mellette lévõ település Nábrád, és miután Olcsvaapáti nem tudja az iskolás, óvodás és napköziotthonos gyerekeit hová járatni, ezért Nábrád községgel állapodtak meg. Igen ám, de Nábrád község nem hajlandó annyi pénzért ellátni a gyerekeket, amennyit az állam támogatásként ad, azt mondja, akkor vigyék a gyerekeket, ahová akarják, õk ennyibõl nem tudják a gyerekeket ellátni.

Hogy érzékeltessem, milyen különbségrõl van szó: az óvodás gyermekekre 25 ezer 500 forint állami támogatást kapnak, de Nábrádnak 88 ezer 500 forintot kell átutalni gyerekenként, különben nem lehet odavinni a gyerekeket óvodába. Az iskolásoknál ez a 41 ezer forint állami támogatással szemben 79 ezer 300 forintot tesz ki; napköziseknél nincs állami támogatás, de ott 39 ezer forintot kell fizetni. Nyilvánvaló, hogy ilyen fizetési kötelezettségek mellett az önkormányzatok rendelkezésére álló pénzösszeg már az év közepére kimerül, ellehetetlenülnek, nem tudnak tovább létezni.

A kérdésem ezért Kuncze Gábor miniszter úrhoz: milyen intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a kizárólagosan állami támogatásból élõ kistelepülések teljesíthessék az önkormányzati törvény folytán rájuk háruló feladatokat? Fodor Gábor miniszter úrtól pedig azt kérdezem, mit tesz annak érdekében, hogy az óvodai és általános iskolai oktatás területén a kistelepüléseken lakó gyermekek számára is biztosítva legyen az esélyegyenlõség. Köszönöm a lehetõséget. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage