Tóth Tihamér Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÓTH TIHAMÉR (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A törvényjavaslat általános vitájában jeleztem, képviselõcsoportunk a foglalkoztatási törvény módosítását támogatni fogja - és ez meg is történt. Támogattuk annak ellenére, hogy bizonyos fenntartásaink voltak. Mégis úgy ítéltük meg, hogy az elérni kívánt cél, amit a törvényjavaslat kitûzött, lényegesen fontosabb annál, mint hogy ellenvetésünknek adjunk most hangot.

(15.10)

Fontosnak tartjuk ugyanis az Érdekegyeztetõ Tanácsban született megállapodásnak a törvényerõre emelését, és ez volt az elsõdleges szempont, amikor igennel döntöttünk.

Némi aggályt jelentett viszont az, hogy a kormány miniszterelnöke a javaslatot azzal küldte meg az Országgyûlésnek, hogy az Érdekegyeztetõ Tanács munkaerõpiaci bizottsági oldalával egyeztetve van. Ezek után némi meglepetést keltett az, hogy két kormánypárti képviselõ a kormány által benyújtott törvényjavaslatnak ugyancsak az Érdekegyeztetõ Tanácsban született megállapodásra hivatkozva egy rendelkezését elhagyni javasolta, és ez volt az a rendelkezés, amelyik az elmúlt idõszakban a munkavállalóknak, a volt munkavállalónak bizonyosságot és biztonságot adott. Ugyanis arra az esetre, hogyha a Szolidarítási Alap nem nyújtana fedezetet a járulékok fizetésére, ott volt mögötte a kormánygarancia. Nem tudom, hogy mi történt idõközben. Volt-e másik Érdekegyeztetõ Tanács, vagy pedig egyszerûen csak az van, arról van szó, hogy különbözõ módon értékelik az Érdekegyeztetõ Tanácsban született döntést?

Tehát ez volt az a pont, amelyikkel nem tudtunk egyetérteni, és ez volt az, amikor a kormány által támogatott módosító javaslatokról mi nemmel szavaztunk. Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatás helyzete olyan problémakör, amelyikrõl, mint említettem, kormánypártiként és ellenzékiként ugyanazt valljuk, ezért a mostani döntésünk a benyújtott törvényjavaslatnak a támogatása volt. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage