Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony! Tisztelt Ház! Április 6-án írtuk alá az egyezményt a szlovén kormánnyal a szabadkereskedelmi megállapodásról. Ezt november 22-én a parlament ratifikálta. A november 22-i ratifikálást követõen kaptunk tájékoztatást arról, hogy a szlovén kormány részérõl is megtörténtek a lépések, úgyhogy a közeli napokban sor kerülhet az egyezmény kihirdetésére. Ma már nincs akadálya annak, hogy a kihirdetés formálisan is életbe lépjen. Ezt a formális életbe léptetést, amennyiben a parlament jóváhagyja a megállapodást, kihirdetését akkor 1995. február 1-jével lehet megvalósítani.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy de facto július 1-e óta ez az egyezmény mûködik, és a mûködése eredményes volt, hiszen 35 százalékkal nõtt a második félévben Szlovéniával a külkereskedelmi forgalmunk, ezen belül 40 százalékkal a magyar export. Bízom benne, hogy az egyezmény végsõ életbe lépésével, formális életbe lépésével ez a folyamat folytatódni fog.

Tekintettel arra, hogy a parlament bizottságai támogatták az elõterjesztést, én ezt megköszönöm, s kérem a tisztelt Házat, hogy erõsítse meg a kihirdetésrõl szóló törvényjavaslatot. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage