Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Sajátos helyzetben vagyunk, mert egy olyan népszavazási javaslattal szemben ma már mi is támogatjuk azt, hogy ne legyen népszavazás, amelyet eredetileg támogattunk volna. Itt rá kell mutatnom, hogy ezt a pártálláspontot homlokegyenest ellenkezõ indokokkal mondjuk, mint azt az elõbb a bizottság részérõl Bauer Tamás elõadta.

Itt ugyanis arról van szó, hogy egy olyan döntéssorozat után és egy ellehetetlenített népszavazási lehetõség után vagyunk, amikor okafogyottá vált a döntés továbbvitele, ugyanis pontosan azért nem lehet már népszavazni, mert a parlament döntött errõl a kérdésrõl és a kormány lemondta a párizsi irodánál a világkiállítás megrendezését. Ezek után semmiféle népszavazás nem tud olyan helyzetet teremteni, hogy azok az országok, amelyek jelentkeztek és a lemondás folytán a jövõ évi költségvetésükbõl immár törölték a részvételt, újra megjelenjenek itt.

Tisztelt Ház! Ez majdnem olyan volna - ahogy valóban elhangzott a frakcióülésünkön -, hogy lehet arról is népszavazást tartani, legyen-e második világháború, de minek, már rég lezajlott. Tehát egyszerûen nincs értelme a népszavazást megtartani. Az utolsó lehetõség az lett volna, ha az a hárompárti törvényjavaslat - amelyik arra irányult volna, hogy a népszavazási törvénynek azt a passzusát, hogy az egyéb választáshoz képest elõtte és utána 60 nappal nem lehet tartani népszavazást, de konkrétan magának a választásoknak a napján igen -, amelyet kellõ idõben benyújtottunk a tisztelt Háznak, napirendre kerül. Akkor december 11-én lehetett volna népszavazást tartani, ha azt a Ház elfogadja, és addig nem kellett volna esetleg meghozni a parlamentnek azt a döntést, amely az egész ügyet okafogyottá tette.

Ilyen helyzet után, miután fait accompli teremtõdött ebben a Házban, a népszavazás nem tudja visszahozni azt az esélyt, hogy itt népszavazással egy világkiállítást meg lehessen rendezni. Mi is támogatjuk azt, hogy ez népi kezdeményezésként ne kerüljön kiírásra, mert olyasmirõl dönteni értelmetlen, amirõl már mások döntöttek visszavonhatatlanul és megváltoztathatatlanul, és mert ellehetetlenítették azt az egyetlen lehetõséget, hogy a véleménykifejezésre a népszavazás egy lehetséges idõpontban még alkalmat adjon.

Tehát ilyen okok miatt támogatjuk az elõterjesztést, de pontosan ellenkezõ az álláspontunk, mint ahogy azt az elõbb hallottuk. Nem ezért fogjuk ezt megszavazni és nem azért, mert a nép ezt nem kívánta volna támogatni, hanem arról van szó, hogy nincs már mit támogatni. A magunk részérõl éppen ezért nem kívánunk ebben az ügyben úgy állást foglalni, hogy ez a népszavazás megrendezésre kerüljön. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage