Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Az elõterjesztés 10. §-ához és 12. §-ához jelentettem be felszólalást.

A 10. §-ban a földrészletek megközelítésére vonatkozó utak vagy közutak sorsáról beszél a törvény. Erre vonatkozóan, annak ellenére, hogy a mezõgazdasági bizottság sem támogatta a módosító indítványt, én változatlanul kérem a mezõgazdasági bizottságot, miután lehetõség nyílik egy újabb tárgyalásra, fontolja meg, hogy a tulajdonosokat mentesítse az aranykorona-érték csökkentésétõl. Ugyanis a közutaknál ez esetben gondot fog jelenteni a gyakorlatban az: az utakat nemcsak ki kell alakítani, mert a törvényi szabályozás szerint ezt kialakítani lehet papíron, térképen, a gyakorlatban azonban ez egy önkormányzati feladatot fog képezni, amely költségráfordítással fog járni.

Másrészt a tulajdonosok aranykorona-értékének a csökentésével lényegében megvásárolják az utakat, és a törvény ezt késõbb önkormányzati tulajdonba adja, holott itt lényegében egy magánútról van szó. Ha viszont egy magánút marad, a késõbbiek során további vitára ad lehetõséget.

Álláspontom szerint itt a polgári törvénykönyvvel is bizonyos ütközésbe kerül e törvényjavaslat. Tudniillik a rendelkezési jog tekintetében, ha én veszek egy ingatlant, akkor rendelkezhetek vele, tehát a törvényt én nem tartom alkalmasnak arra, hogy önkormányzati tulajdonba adja azt a földrészletet, amelyet aranykorona-értéken annak idején a tulajdonos megvásárolt. Ezért tisztelettel javaslom azt, hogy a bizottság fontolja meg még egyszer álláspontját e kérdéskör tekintetében.

Az útszolgalmi jog sem lenne megoldás nyílvánvalóan, ha az aranykorona-érték csökkentése helyett erre helyezkedett volna az elõkészítés során a kormány elõterjesztése.

(18.10)

Erre tekintettel tisztelettel kérem a bizottságot, vizsgálja felül még egyszer a tulajdon érdekében. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage