Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Most azon a jogon kértem szót újra, hogy ezt a módosító indítványt az ajánlás 17-es száma alatt én adtam be. Ez így szólt: "A földrészletek megközelítésére szolgáló közutakat úgy kell kialakítani, hogy azok a kiadásra kerülõ részarány-földtulajdonokat a közutak aranykorona- értékével ne csökkentsék". Az indoklásban leírtam, hogy a korábbi évtizedekben a gyakorlat az volt, hogy az olyan széles, nagy dûlõutak, amelyek községeket, településeket kötöttek össze, valóban önkormányzati tulajdonban voltak. De azok a kis dûlõutak, amelyek az egyes gazdák földjeinek megközelítésére szolgáltak, magánutak voltak, magánbirtokban voltak, és mindenki a saját földrészlete végében lévõ dûlõutat a jó gazda gondosságával tartotta karban. Higgyék el, soha nem volt gond, az õszi-téli idõszakokban az illetõk maguk gondozták ezeket a dûlõutakat.

Véleményem szerint ez az esetek többségében most is így lehetne, talán nem kellene csökkenteni a közutak aranykorona-értékét. Ez megnyugvás lenne nagyon sok gazda számára. Mi, kisgazdapárti képviselõk nagyon sok ilyen jelzést kaptunk a Hajdúságból, Szabolcsból, amelyben kérték, hogy ilyen módosító indítványokat adjunk be. Ez megtörtént.

Ha jól emlékszem - ezt elnök úr meg tudja mondani -, két módosító indítványom "igen"-t és pár tartózkodást kapott, a többség azonban egyharmadát sem kapta. De, ahogy Bernáth kollégám kérte, én is kérem a mezõgazdasági bizottságot, még egyszer gondoljuk végig ezt a dolgot, ha van rá lehetõség. Jó lenne, ha nem kellene csökkenteni ezek aranykorona-értékét. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage