Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat 12. §-ához szeretnék szólni, az illetékmentesség és a költség-visszatérítés tekintetében. Ez a visszatérítés megszûnik akkor, ha az FM-hivatal adja vissza a földet, vagy legalábbis õ látja el ezeket a feladatokat. Álláspontom szerint ez bizonyos megszorítása a törvénynek, mert nem lenne szabad hátrányosabb helyzetbe hozni azokat a tulajdonostársakat, akik egyébként a késõbbiek során a megszûnõ földbizottságok - vagy a már nem mûködõ földbizottságok - után az FM-hivatal közremûködésével jutnak tulajdonukhoz. Álláspontom szerint az elõterjesztõnek azt kellett volna figyelembe venni, hogy a földkimérés költsége lényegében kárként is jelentkezik a tulajdonosok érdekében, márpedig a polgári törvénykönyv szerint ha valakinek kára keletkezik, ezt a kárt - nyilvánvalóan a károkozó által - meg lehet téríttetni.

A törvény módosítása egyébként akkor lenne elfogadható, ha ezt az úgynevezett diszkriminációt már nem tartalmazná. Tehát mindenki egységesen kapná meg a tulajdonát, függetlenül attól, hogy milyen szerv, bizottság vagy hivatal juttatta tulajdonához.

A törvényjavaslat céljaként azt jelöli meg, hogy ezzel kívánja ösztönözni a földkiadó bizottságok mûködését. Úgy érzem, ez nem ösztönzõ a földkiadó bizottságok részére, különösen azoknak a földkiadó bizottságoknak nem ösztönzés, ahol már nem mûködnek, vagy egyáltalán nem is mûködtek. S akkor a késõbbiek során sem lehet a részarány-tulajdonosoknak létrehozni ezt a földkiadó bizottságot, hanem eleve a földmûvelésügyi hivatalok feladatává válik ezeknek az ingatlanoknak a kiadása.

(18.40)

Azt hiszem, hogy a bizottsági ülésen ezt még felül lehetne vizsgálni. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a jobb oldalon. - Dr. Kis Zoltán: Megtörtént!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage